Yeni toplumsal hareketler, küreselleşme ve dijital aktivizm: Gezi Parkı örneği
New soci̇al movement, globali̇zati̇on and di̇gi̇tal acti̇vi̇sm: The case of 'Gezi̇ Park'
  1. Tez No: 370345
  2. Yazar: DUYGU FURUNCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELVA ERSÖZ KARAKULAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni toplumsal hareketler, Dijital aktivizm, Gezi Parkı, Küreselleşme, New Social Movements, Digital Activism, Gezi Park, Globalization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada aktivistlerin yeni medyayı kullanma biçimleri ve yeni medyanın toplumsal hareketlerin küreselleşmesine etkisi üzerinde durulmuştur. Dünyada dijital aktivizm örneği olarak ele alınan Arap Baharı, Wall Street'i İşgal Et Hareketi ve Londra İsyanı incelenmiş. Türkiye'de ise Taksim Gezi Parkı örneğinden yola çıkarak yurtdışında Facebook üzerinden Gezi Parkı eylemleri ile ilgili açılan Occupy Gezi New York Action Group, Occupy Gezi- Deutschland, Occupy Gezi- Milano grupları üzerinden dijital hareketlerin yeni medyayı kullanma biçimleri üzerine odaklanılmıştır. Facebook üzerinden ele alınan gruplar Morozov'un yeni medyadan yararlanma stratejileri üzerinden incelenmiştir. Çalışma sonucunda dijital hareketlerin yeni medyayı kullanma biçimleri altında toplumsal hareketlerin küreselleşmesindeki etkisini ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study covers two main issues; one of them is the way activists use the new media and the second is how the new media affects the globalization of social activities. The study investigated the Arab Spring, the Occupy Wall Street and the London Revolt as examples of digital activism in the world. The study also offers the Gezi Parkı events as an example from Turkey. It mentions some groups such as Occupy Gezi New York Action Group, Occupy Gezi Deutschland, Occupy Gezi Milano that were formed to use the new media to promote digital activities. These groups that are formed on facebook have investigated the use of the new media according to Morozov's new media strategies. In summary, the study sets forth how the use the new media by digital activities affect the globalization of social activities.