Pnömokonyoz tanısı alan ve tanı almayan sağlıklı mavi yakalı çalışanların tükenmişlik, iş doyumu ve yaşam doyumlarının incelenmesi
Comparing the burn - out level, job satisfaction and li̇fe satisfaction level of the participants who are pneumoconi̇osi̇s and healthy ones
  1. Tez No: 370361
  2. Yazar: FATMA MELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek Hastalıkları, Pnömokonyoz, Tükenmişlik, İş Doyumu, Yaşam Doyumu, İllness due occupation, Pneumoconiosis, Burn – out level, Job Satisfaction and Life Satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma;pnömokonyoz tanısı alan ve almayan sağlıklı mavi yakalı çalışanların tükenmişlik, iş doyumu ve yaşam doyumlarını incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma sırasında İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesine gidip orada pnömokonyoz tanısı alan sağlıksız otuz katılımcı ile yaptığı işten dolayı düzenli olarak kontrole gelmek zorunda olan hiçbir tanı almayan sağlıklı otuz katılımcıya; daha önceden hazırlanan demografik bilgi formu, tükenmişlik düzeyi, iş doyumu, yaşam doyumu ölçekleri doldurtulmuştur. Bu ölçeklerin doldurulması yaklaşık on beş dakika sürmüştür. İstatistiksel analizler SPSS16.0 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Betimleyici istatistiksel yöntemler, bağımsız örneklemler için yapılan testler; ölçeklerin boyutlarının demografik değişkenlerin etkisi durumuna göre incelenmesi gibi; kullanılmıştır. Genel güvenirlik ve ölçeklerin boyutlarının güvenilirliği Crorbach'salpha katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda; pnömokonyoz tanısı alan mavi yakalı çalışanların iş doyumu ve yaşam doyumunun, pnömokonyoz tanısı almayan sağlıklı mavi yakalı çalışanlara göre daha düşük, pnömokonyoz tanısı alan mavi yakalı çalışanların tükenmişliğinin ise pnömokonyoz tanısı almamış sağlıklı mavi yakalı çalışanlara göre daha yüksek olması hedeflenmiştir. Sonuçlar %95 güvenilirdir ve çift yönlü olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to compare the burn out level, job satisfaction and life satisfaction on people who are pneumoconiosis and people who are healthy. While researching, firstly it is gone to hospital where people go due to their occupation. Int here, people who are pneumoconiosis and people who are healthy are established. Then the demografic information form, burn out level, job satisfaction and life satisfaction scales were distributed to the participants. There were totally 60 participants. Half of them are pneumoconiosis and the other half are healthy. The results of each participants are transferred to SPSS 16.0 in order to do deficient statistical analysis. The significance level of results is 95% and the results are two-tailed. At the end of the study, it is observed that the burn out level of pneumoconiosis participants are higher than healthy ones. Also job and life satisfaction level of pneumoconiosis participants are much less than healthy ones.