Acentenin denkleştirme istemi
Indemnify of commercial agent
- Tez No: 370368
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEN LERZAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Acente, Denkleştirme İstemi, Portföy Tazminatı, Yeni Türk Ticaret Kanunu, Commercial Agent, Indemnify, Turkish Commercial Code No.6102
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Denkleştirme istemi, hukuk sistemimizde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun kabul edilmesinden çok önce farklı başlıklar adı altında tartışılan bir kavramdır. Denkleştirme istemi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'ndan önce de mevcut düzenlemeler kapsamında belirli bir ölçüde uygulamaya geçirilmeye çalışılmış ve doktrinde ve Yargıtay uygulamasında farklı tartışmalara konu olmuştur. Bu çalışmada 6102 sayılı Kanun'da yer verilen bu düzenlemenin, Türk Hukuk sistemindeki geçmişi de göz önüne alınmak suretiyle amacı açıklanmaya ve denkleştirme istemi kavramına bir tanım getirilmeye çalışılmıştır. Bu sırada hükmün içeriği ile uygulaması, uygulamada karşılaşılabilecek bir kısım sorunlarla birlikte irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Indeminification of a commercial agent is a concept discussed with various titles within Turkish legal system, even before the enactment of Turkish Commercial Code No.6102. This concept was tried to be applied within the framework of the regulations set forth before the Turkish Commercial Code No.6102, and had been a subject for discussions in doctrine and judgments of the Court of Apply in this respect. With this study, while the principles of the regulation and its applica-tion, including the possible problems that may occur, is examined; a definition is tried to be produced and the aim of this concept, regulated under the Code No. 6102, is tried to be ex-plained by taking the historical background in the Turkish Legal system into account.