Türk romanında değişen kadın imgesi (1980-2000)
Changing women image in the Turkish novel (1980-2000)
  1. Tez No: 370378
  2. Yazar: SİBEL BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. YÜKSEL TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, roman, kadın, feminizm, birey, Turkish literature, novel, women, feminism, individual
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 815
Özet
“Türk Romanında Değişen Kadın İmgesi (1980-2000)”adlı çalışma 1980-2000 yılları arasında yayımlanmış olan romanlardaki kadın karakterlerini incelemeyi esas alır. Çalışmanın amacı sosyolojik ve siyasi yönden değişim gösteren 1980-2000 yılları arasında yayımlanmış romanlardaki kadın karakterleri ve onların davranışlarını inceleyerek kadının geçirdiği sosyolojik, psikolojik, kültürel değişimi ortaya koymaktır. Söz konusu amaçlar doğrultusunda romanlar edebî tekniklere göre incelenmiş, kaynaklar taranmış, elde edilen bilgiler bilimsel yöntemlerle tahlil ve tasnif edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda yapılan tespitler, elde edilen sonuçlar 1980-2000 yılları arasındaki romanlardaki kadın imgesinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak ve bundan sonraki araştırmalara kaynaklık edecektir.
Özet (Çeviri)
The study,“Changing Women Image in The Turkish Novel ( 1980-2000) ”is based on female characters in the novels published between 1980-2000. The purpose of this study is to reveal sociological, psychological and cultural change of women by examining female characters and their behaviour in the novels published between 1980 and 2000,which shows a sociological and political change. Based on these purposes, novels have been examined in terms of literary techniques, resources have been scanned, data analysis has been classified by scientific methods. Results obtained from investigations will provide a better understanding of the image of women in novels between 1980-2000 and will be a source of future research.