Türkiye'de piyano bakım, onarım ve akort meslesi
The issye piano maintance, repair and tunning in Turkey
  1. Tez No: 370385
  2. Yazar: YONCA KARUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piano, Piano Production Maintenance and Repair Department, Piano Tuning İssue, Tuning Sound System, Tuning
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı Türkiye'de piyano yapımı, bakımı, onarımı ve akortçuluk mesleğinin özellikleri ve meslek insanlarının koşulları, eğitim düzeyleri, meslek ahlakına yönelik anlayışları ve piyano yapımı, bakım, onarım ve akortçuluk mesleğinin Türkiye'deki yeri ve mesleğin işleyiş sürecinin betimlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda“Türkiye'de piyano yapımı bakımı, onarımı ve akortçuluk mesleğini yürütenlerin mesleğe ilişkin görüşleri ve mesleğin özellikleri nedir?”soru cümlesi araştırmanın ana sorusu olarak seçilmiş ve araştırma konusu yapılmıştır. Tezde araştırma yöntemi olarak nitel ve nicel yöntem uygulanmıştır. Nitel yöntemin uygulanmasında örnek olay ve belge tarama desenine ve nicel yöntemin uygulanmasında saha araştırması desenine yer verilmiştir. Veri toplamada araçlarından anket, gözlem ve belge ve görüntü tarama araçları kullanılmıştır. Anket ile mesleği yürütmekte olan yirmi üç ustanın piyano yapım, bakım, onarım ve akortçuluk mesleğine ilişkin oluşturulan elli beş ifadeye katılım oranları ve bu katılımı etkileyen kişisel özellikleri arasındaki farklara yönelik bulgular ve sonuçlar elde edilmiştir. Gözlem ile dört piyano uzmanının tüm mesleki yaşantıları iki gün boyunca gözlenerek nitel bulgular ve nitel sonuçlar elde edilmiştir. Belge taramanın birinci basamağında Başbakanlık Osmanlı Arşivinden piyano anahtar sözcüğüyle elde edilen kırk bir belgeden piyano sözcüğü çevresinde oluşan mesleki özelliklere yönelik nitel bulgu ve sonuçlar ortaya konulmuştur. Belge taramanın ikinci basamağında akort sürecine ilişkin“Toplumsal İletişimi Ağı”üzerinde yayımlanan görüntülerin incelenmesi ile akort sürecine ilişkin ulusal ve uluslararası uygulamalara yönelik nitel bulgu ve sonuçlar elde edilmiştir. Tezde ulaşılan sonuçlara yönelik özgün öneriler geliştirilmiştir. Anahtar Sözcük: Piyano, Piyano Yapım, Bakım Ve Onarım Bölümü, Piyano Akort Meslekleri, Akort Ses Sistemi, Akort
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of the research to expose the piano construction, maintance, repair and the features of tuning and the professions conditions, education levels, mentality for professional ethics and the status of the profession and delineation of operational processes in Turkey. For this purpose,“What are views on the profession and features of the profession, the people who experienced the piano maintance, repair and tuning in Turkey?”interrogative sentence choosen as the subject of the research and used for the research subject. Qualitative and quantitative methods are applied in this thesis. The application of qualitative method is applied for type of case and document scanning; quantitative method is a pattern of the type of field research. In data collection, surveys, observations, and document scanning tools are utilized. The differences between the answers and the personal information are investigated of the twenty-three people who surveyed. Four piano experts results have been reached in the observation. In the first step of the document scanning, the documents from the Ottoman Archives of Prime ministry, various steps have been achieved with the results. In the second step of document scanning, the differences of tuning abroad and domestic have beed reached. The results which achieved in the thesis, the original proposals have been developed.