Anadolu rock müziğinin oluşum ve gelişim sürecinin değerlendirilmesi
Evaluating the genesis and development process of Anatolian rock music
- Tez No: 370384
- Danışmanlar: PROF. ATİLLA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Güncel Müzik, Rock Müziği, Anadolu Rock, Türk Müziği, Popular music, Rock Music, Anatolian Rock, Turkish Music
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı ülkemizde Anadolu Rock olarak adlandırılan müzik türüne ait müziksel özelliklerin ortaya konularak, genel rock müziği içerisindeki yeri ve öneminin açıklanması olup, araştırmanın evrenini 1960'lı yılların başından günümüze kadar Anadolu Rock türünü temsil eden ya da ettiği düşünülen rock icra ve icracıları oluşturmaktadır. 1966'dan günümüze kadar olan; tanınmışlık( kitlelere mal olmuş), temsil sıklığı gibi unsurlara göre belirlenmiş 750 icra kaydı, bu araştırmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Anadolu Rock Müziğini Etkileyen Ana Akım Rock Müziği ve Türk Müziği Unsurları Nelerdir? sorusu araştırmanın ana soru cümlesidir. Bu araştırmanın yöntemi nitel ve nicel araştırma yöntemi olup araştırma deseni olarak belge tarama kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik çözümlemesi uygulanmış olup bu doğrultuda araştırmadaki alan yazını ve tanınmışlık unsurlarına göre belirlenmiş olan, farklı alt türlerdeki yabancı rock icra örneklerinden oluşturulan sınıflama ölçeği doğrultusunda 750 icra kaydı incelenmiştir. Ortaya çıkan bulgular istatistik programı kullanılarak sıklık ve ilgileşim hesaplamaları sonucunda nicel verilere dönüştürülmüştür. Bu bulgulara göre Anadolu rock olarak adlandırılan bu müzikte, ana akım rock ve alt türlerinin etkisini içeren ve bu etki kapsamında Türk müziği geleneksel unsurlarını sınırlı düzeyde içeren bir yapının oluştuğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda konunun müzik eğitimi, müzik tarihi ve müzik ekini bakımından önemini belirten önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The scope of present study is revealing the musical features of the genre called Anatolian Rock music and explaining the importance and locus within the Rock Music genre. Population of present thesis consists of Rock performances and performers those represent or considered to represent Anatolian Rock genre since 1960's to present day. Considering core factors as performance frequency and popularity, 750 records of performance since 1966 were determined as sample of the present research. The fundamental research problem is set as follows: What are the mainstream Rock and Turkish Music factors those influenced Anatolian Rock Music? This research based on both quantitative and qualitative methods while document analysis was picked as research pattern. Content analysis was used for analyzing research data. Accordingly, 750 performance record was analyzed with the classification scale consisting of Rock performance records those were picked due to popularity and literature factors from divergent subgenres. Evidences gathered were transformed to quantitative data by using frequency and correlation features of statistical software. Following conclusions can be made according to evidences: The music genre called Anatolian Rock is influenced by mainstrean Rock Music and its subgenres while it is possible to determine a structure which traditional Turkish music elements have a limited influence on Anatolian Rock Music. According to these conclusions, suggestions in terms of music education, music history and music culture were made in present research.