Müzik öğretmenliği lisans programı alan eğitimi derslerine ilişkin model önerisi
A curriculum proposal for music education major courses
  1. Tez No: 858470
  2. Yazar: MEHMET BAVER KARAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Lisans programı, müzik eğitimi, müzik öğretmeni, alan eğitimi, mesleki müzik eğitimi, Undergraduate program, music teaching, music teacher, field education, professional music education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
İnsan davranışlarını değiştirme ve geliştirme sürecinin en önemli unsurlarından birisi öğretmendir. Öğretmen yetiştirme görevi Türkiye'de 1982'den bu yana üniversitelere verilmiştir. Üniversiteler kendi bünyesinde bulunan bölümlerde yetiştirecekleri öğretmen adayları için belirledikleri; eğitim sistemine, öğretmenlik sürecinde karşılaşabilecekleri problemlere ve alan konusunda bilgi sahibi olabilecekleri şekilde bir program oluştururlar. Başka bir ifadeyle bu eğitim programları amacına uygun ve meslek hayatında kullanabileceği bilgilerin uygulanabilirliğine göre hazırlanmaktadır. Müzik Öğretmenliği programı da bu amaçlar doğrultusunda hazırlanmaktadır. Bilindiği gibi 18/08/2020 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu kararına göre öğretmenlik programlarındaki derslerin, müfredatlarının ve kredilerinin belirlenmesinde Alan Eğitimi, Öğretmenlik Meslek Bilgisi ve Genel Kültür Dersleri grupları adıyla ve aynı sıralamaya dikkat edilmesi şartıyla ders sayısı, ders saati/kredi sayısı ve yoğunluğu konusunda yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının yetkilendirilmesine karar verilmiştir. Bu karar ile tüm öğretmenlik programlarında olduğu gibi müzik öğretmenliği lisans programında da yeni program geliştirme ya da güncelleme çalışmalarının önü açılmıştır. Bu çalışmada Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne kadar kullanılan Müzik Öğretmeni Yetiştirme Programları ve programlarda bulunan derslerin dağılımları literatür çalışması yapılarak incelenmiştir. Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Lisans Programından mezun olan öğrencilerin ve öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı mevcut akademik kadrosu ve fiziki şartları dikkate alınarak yeni Müzik Öğretmenliği Lisans Programı modeli geliştirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda 2018 Müzik Öğretmenliği Lisans Programının yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Batı Müziği Teori ve Uygulaması, Piyano ve Çok Sesli, Koro derslerinin dönem olarak ve saat olarak arttırılması, Müzik Biçimleri ve Eşlik dersinin zorunlu olması, Çalgı Bakım Onarım, Koro Yönetimi, Bireysel Çalgı Öğretimi ve Bireysel Piyano dersinin yeniden programa dahil edilmesi sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important elements of the process of changing and improving human behavior is the teacher. The task of training teachers has been assigned to universities in Turkey since 1982. Universities create a program that they determine for the teacher candidates they will train in their own departments; the education system, the problems they may encounter during the teaching process, and in such a way that they can have knowledge about the field. In other words, these training programs are prepared according to the applicability of the information that is suitable for its purpose and can be used in professional life. The Music Teaching program is also being prepared in accordance with these purposes. As is well known, according to the decision of the General Board of Higher Education dated 18/08/2020, teaching programs, courses, curricula, and credits in the determination of field education, teaching profession knowledge and general culture courses to be considered in the ranking and the same with the name of the groups on the condition that the number of course hours/credits to the authorization of the relevant committee of higher education institutions in number and intensity, it was decided. With this decision, as with all teaching programs, the way for new program development or updating studies has been opened in the music teaching undergraduate program as well. In this study, the Music Teacher Training Programs used from the first years of the Republic to the present day and the distribution of the courses in the programs were examined by conducting a literature study. Harran University Faculty of education and teachers music education degree program in accordance with the opinions of students who have graduated from Harran University Faculty of Education Department of music education physical education undergraduate program academic staff and current conditions for the model were developed in consideration of new music. As a result of the research, it has been revealed that the 2018 Music Teaching Undergraduate Program is insufficient. The results of the Theory and Practice of Western Music, Increasing Piano and Polyphonic, Choir lessons as semester and hour, Making Music Formats and Accompaniment lessons compulsory, Instrument Maintenance and Repair, Choir Management, Individual Instrument Teaching and re-inclusion of Individual Piano lesson in the program have been achieved.