Selendi kazası (Dikey boyutta bir yerel tarih çalışması)
District of Selendi (A vertical dimension history study)
- Tez No: 370460
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM SAVAŞ, DOÇ. DR. MEHMET KARAYAMAN, YRD. DOÇ. YÜKSEL ERSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Selendi, Tarım, Nüfus, Ekonomi, Yerel tarih, Selendi, Agriculture, Population, Economy, LocalHistory
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
SELENDİ KAZASI (DİKEY BOYUTTA BİR YEREL TARİH ÇALIŞMASI) Songül ATEŞ Tarih Anabilim Dalı Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şubat 2014 Danışman: Prof. Dr. Saim SAVAŞ ÖZET Araştırma konumuzu oluşturan Selendi, geçmişte Kütahya Sancağı'nın kazası, ardından Aydın Vilayetine bağlı Kula Kazası'nın Nahiyesi iken bugün Manisa ilinin gelişmekte olan bir ilçesidir. Osmanlı Devleti'nin yaptığı idari değişikliklerin Selendi Kazası'nda uygulandığı görülmüştür. Yaptığımız çalışma Selendi Kazası'nda tarım ve hayvancılığın yapıldığını göstermektedir. Selendi Kazası'nda kayıtlı olan hanelerin büyük çoğunun ziraattçı olduğu ve neredeyse her hanede hayvanın bulunduğu görülmektedir. Devlet, Selendi Kazası'nda vergilerin çoğunu tarımsal ürünlerden almıştır. Selendi Kazası'nın nüfus durumu ile ilgili arşiv kaynaklarından yararlanılarak çeşitli veriler ortaya koyulmaya çalışılmıştır. 1831 yılı nüfus kayıtları nüfus hareketliliklerinin Selendi'de meydana geldiğini göstermiştir. Kazaya 37' si misafir, 6'sı muhacir olmak üzere 43 kişi gelmiştir.
Özet (Çeviri)
DISTRICT OF SELENDI (A VERTICAL DIMENSION HISTORY STUDY) Songül ATEŞ HistoryDivisionsof TheDepartment UsakUniversityİnstitute of SocialSciences, February 2014 Consultant: Prof. Dr. Saim SAVAŞ ABSTRACT Inpastthestudysubject Selendi was a district of Kütahya, andthenwas a town of Kula districtwhichwas a part of Aydın city. Andnow it is a developingdistrict of Manisa city. It can be seeneasilythatthechanges of OttomanEmpiredirectlyinfluenced Selendi. Thisstudyabout Selendi showsthat Selendi reflects an example of agricultureandanimalhusbandrywhichconstitutethebasic of economy in Anatolia. In Selendi most of thehousesareagriculturistandalmost in everyhousethere is an animal. Statecollectsmost of thetaxes on agriculture. BybenefitingfromarchiveresourcessomedatasareshownaboutSelendi'spopulation. Thepopulationrecords of 1831 showthatthepopulationmevementstakeplace in Selendi. Inthisyear 37 guestsand 6 immigrantscametothedistrict.