Mu'tezilî müfessir Ebü'l Kâsım el-Kâ'bî'nin Kur'an ve yorum anlayışı
Mu'tazi̇li̇ scholar abu'l-qQasim al-Ka'bi̇'s Qur'an and commentary understandi̇ng
- Tez No: 370479
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kâ`bî, Tefsir, Te?vil, Ulûmu?l-Kur?an, al-Ka`bi, Exegesis, Ta?wil, `Ulum al-Qur?an
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma Mu?tezilî müfessir Kâ`bî?nin Kur?an ve yorum anlayışını içermektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde öncelikle Kâ`bî?nin hayatı, eserleri ve Mu?tezile içindeki yerine dair bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Kâ`bî?nin tefsir ve te?vil anlayışına değinilmiştir. Bu kapsamda onun filolojik yorumlarına ve Ulûmu?l-Kur?an?la (kıraat, nesh, mübhemâtü?l-Kur?an, müşkili?l-Kur?an) ilgili görüşlerine örnekleriyle birlikte yer verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise Kâ`bî?nin kelâmî meselelerdeki yorumları incelenmiştir. Bu üç bölüm sonunda vardığımız sonuca göre Kâ`bî?nin kelâmî yorumları çoğunlukla mezhebine muvafıktır. Ancak bazı ayetlerin yorumunda mezhebine ters düştüğü yerler de olmuştur. Ayrıca Kâ`bî eserinde rivayete de yer vermiştir. Fakat nakle dayanan pek çok konuda içtihâdi hüküm vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of Mu`tazili scholar al-Ka`bi?s Our?an and commentary understanding. The study consists of three chapters. In the first chapter, it is informed about al-Ka`bi?s life, works and place in Mu`tazila. In the second chapter, it is mentioned to al-Ka`bi?s exegesis and ta?wil understanding. In this context is mentioned to his linguistic commnets and his views on `Ulum al-Qur?an (Qıra?at, Naskh, Mubhamat al-Qur?an, Mushkil al-Qur?an e.t.c.) with their examples. In the third and last chapter, it is narrated al-Ka`bi?s views on teological matters. We concluded at the last of all chapter that al-Ka`bi?s teological commentaries are compatible with his secterian. However he contrast with to his secterian in some verse?s interpreting. Besides he includes to narrative in his works. But he rules rational in numerous topic which originates to narrative.