Society's control and women's resistance in Charlotte Perkins Gilman's The Yellow Wallpaper and Margaret Atwood's The Handmaid's Tale
Toplumun kontrol ve Charlotte Perkins Gilman The Yellow Wallpaper ve Margaret Atwood's The Handmaid's Tale
  1. Tez No: 370526
  2. Yazar: CHALAK GHAFOOR RAOUF
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gilman, Atwood, Ataerkillik, Foucault, Kontrolü, Direnç, Gilman, Atwood, Patriarchy, Foucault, Control, Resistance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez feminist bir bakış açısıyla Charlotte Perkins Gilman' ın The Yellow Wallpaper'ı ve Margaret Atwood'un The Handmaid Tale analiz edilmiştir. iki eserdeki ataerkil toplum tarafından kadınların beden ve zihin üzerinde mutlak kontrol sağlama çeşitliliklerini inceler. Bu tez aynı zamanda kadinlarin toplum baskisina karşi koymasina katkida bulunan unsurları da inceler. İlk bölümde The Yellow Wallpaper Viktorya çağında yazılmış olduğu için, iki dönem kadınların konumu hakkında tarihsel bir arka plan sağlar ve The Handmaid Tale modern çağda yazılmıştır. Bu bölümde ayrıca patriyarkal kontrolün yanı sıra, kadın direncinin teorik bir arka plani verilir. Ataerkil kontrol ve kadınların karşı koymasını teorikleştirmek için, bu iki eserdeki konunun daha iyi anlaşılması için Michel Foucault'nun iktidar ve direniş teorileri kullanılır. İkinci bölüm, ayırma, disiplin, gözetleme, dil, ve yeniden yapılandırma doğa gibi kontrolün unsurlarını analiz eder. Üçüncü bölüm iki eserde kadınların karşı koymasına yardım eden geçmiş, dil, delilik, cinsellik ve gece yeniden yazma gibi unsurları inceler.
Özet (Çeviri)
This thesis studies Charlotte Perkins Gilman's The Yellow Wallpaper and Margaret Atwood's The Handmaid's Tale from a feminist perspective. It explores the patriarchal control and women's resistance in the two works. The paper examines the elements that aid the patriarchal society's control over women's body and mind, and it focuses on the elements that assist women to reclaim their body and mind. Since The Yellow Wallpaper was written in the Victorian age, and The Handmaid's Tale was written in the modern age, therefore, the first chapter provides a historical background of the condition of women in the two periods, and theorizes the patriarchal control as well as women's resistance with reference to Michel Foucault's theory of power and resistance. The second chapter examines the elements of control in the two woks which are; separation, discipline, surveillance, language, and reconstructing nature. The third chapter explores the elements that aid women's resistance in the two works which are: writing, reconstructing the past, language, madness, sexuality, and night. The paper concludes that, since late Victorian age until the early modern age, the patriarchal beliefs remained the same.