Ortaöğretim kurumlarında örgütsel kimlik, örgütsel imaj, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel adalet (Bursa örneği)
Organizational identity, organizational image, organizational identification and organizational justice in high schools (Bursa example)
  1. Tez No: 370670
  2. Yazar: EYÜP ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESERGÜL BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal kimlik, örgütsel kimlik, örgütsel imaj, örgütsel özdeşleşme, örgütsel adalet, prosedür adaleti, dağıtımsal adalet, etkileşimsel adalet, Social identity, organizational identity, organizational image, organizational identification, organizational justice, procedural justice, distributive justice, interactional justice
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin örgütsel kimlik, örgütsel imaj, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel adalet algılarının, bu algılar arası ilişkilerin ve bu ilişkilerin örgütsel kimlik algısını yordama düzeylerini tespit etmektir. Araştırma karşılaştırmalı ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Alan yazında bu konuda çalışılmış bir araştırma ve anket kullanılmadığı için ölçme aracı alan yazındaki ilişkili yayınlardan derlenerek oluşturulmuştur. Ölçeğin dilsel eşdeğerliği yapılmıştır. Araştırmanın evreni olarak Bursa ili merkez ilöelerinde görev yapmakta olan ortaöğretim kurumu öğretmenleri seçilmiştir. Araştırmanın farklı bölümlerinde farklı çalışma gruplarından faydalanılmıştır. Araştırmanın nicel veri toplama bölümü için oranlı küme örnekleme yöntemine göre, toplam 1245 öğretmene veri toplama aracı dağıtılmış ve geçerli olarak kabul edilen 620 veri toplama aracı araştırmada kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenlerin örgütsel kimlik, örgütsel imaj, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel adalet algılarının okul türü değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği, örgütsel kimlik algısı ile örgütsel imaj algısı arasında anlamlı ilişki bulunduğu, örgütsel imaj algısı ile örgütsel özdeşleşme algısı arasında anlamlı ilişki bulunduğu, örgütsel kimlik algısı ile örgütsel özdeşleşme algısı arasında anlamlı ilişki bulunduğu, örgütsel adalet algısının örgütsle özdeşleşme algısını anlamlı şekilde yordadığı, örgütsel adalet algısının örgütsel kimlik algısını anlamlı şekilde yordadığı ve örgütsel adalet, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel imaj algıları kombinasyonunun örgütsel kimlik algısını anlamlı şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda göre öğretmenlerin kimlik algısını geliştirmek için okullarda akademik başarının daha fazla vurgulanması, okul örgütsel imajının geliştirilmesi, ödüllerin daha adil dağıtılması ve karar alma süreçlerine öğretmenlerin dahil edilerek öğretmenlere iyi muamele gösterilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine high school teacher's perception of organizational identity, organizational image, organizational identification and organizational justice and to determine the relationship between those variables and to predict how significant those relationships can predict organizational identity perception. Correlational and comparative quantitative models are used in this research. Since there is no questionnaire studied in Turkish on this topic, the questionnaire was adapted to Turkish by the researcher. Linguistic equivalence were done and tested with the help of some academicians. The universe of the research is chosen as the teachers from the central districts of Bursa. Different samples and working groups were used for different stages of the research. 1245 questionnaires were delivered to the teachers chosen by using the cluster sampling method as the sample of the research. According to research findings, teacher's organizational identity, organizational image, organizational identification and organizational identity perceptions has differentiated significantly in terms of school type. Research findings have shown a significant relationship between organizational identity and organizational image, organizational image and organizational identification, organizational identity and organizational identification. In addition to these findings, organizational justice has significantly predicated organizational identification, organizational justice has significantly predicated organizational identity and the combination of organizational image, organizational identification and organizational justice has significantly predicated organizational identity. By examining the research findings, it can be deduced that academic success should be promoted in school to promote organizational identity, efforts should be displayed to have a better organizational image. Besides, prizes should granted fairly and the managers should display quality of treatment towards teachers while in decision making process.