Adil yargılanma hakkı çerçevesinde sanığa tanınan asgari hak ve güvenceler
Adi̇l yargilanma hakki çerçevesi̇nde saniğa taninan asgari̇ hak ve güvenceler
  1. Tez No: 370745
  2. Yazar: MURAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEMAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İhlal Kararları, Human Rights, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Decisions for Violation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Uyum yasaları çerçevesinde anayasamızın 36. maddesinde yapılan değişiklikle, adil yargılanma ilkesi resmen maddeye eklenmiş, bu değişiklikle birlikte adil yargılanma ilkesi anayasal teminat altına alınmış, adil yargılama hakkı yapılan kanuni düzenlemelerle ceza muhakemesinin temel ilkesi haline getirilerek, adil bir yargılamanın içeriğini güvence altına almıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesi ele alındığında pek çok temel ilkenin adil yargılanma hakkının kapsamında olduğu ve ilkenin sadece kovuşturmaya değil muhakemenin bütününe ilişkin olduğu görülecektir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde, demokratik yöntemin asıl unsurlarından biri olan hukukun üstünlüğü ilkesi gereği adil yargılanma kuramı aslında sadece adli mekanizmayı değil, bu mekanizmanın organizasyonunu da kapsayacağı düşünülür. Demokratik hukuk devletlerinin temelini oluşturan ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf olan devletlerin ortak mirasının paydası olan adil yargılanma hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenen diğer hakların korunabilmesi için de merkez bir rol üstlenmektedir. Çalışmamızın amacı, bütün muhakeme sürecini ve uygulayıcıları ilgilendiren adil yargılanma hakkının insan hakları bağlamında tarihsel gelişim sürecini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6.maddesi ışığında adil yargılanma hakkının niteliği, unsurları ve sanıklara tanınan asgari hak ve güvenceleri incelemek suretiyle, bu hakkı daha anlamlı kılmaktır. Sonuç olarak, insan haklarını benimseyip, korumak ve hakların kullanımına ilişkin bilince varmak günümüz bireyleri için zorunluluk teşkil etmektedir. Ancak tüm bu hakları bilmekten de öte gerçek hayata yansıtarak kullanımlarının sağlanması gerekmektedir. Bu yüzden muhakeme aktörlerinin adil yargılanma hakkını benimseyerek yorumlamaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Together with the change in item 36 of our constitution within the scope of adjustment laws, fair trial principle was added officially to this item and after this change fair trial was taken under constitutional warranty so that the content of a fair trial was secured by making it basic principle of penal procedure together with these legislative arrangements. When we consider the 6th item of European Convention of Human Rights, it is seen that many basic principles are within the scope of fair trial rights and this principle is not only related with prosecution but also related with the whole of the judgment. In the 6th item of European Convention of Human Rights, it is thought that in accordance with the rule of law as the principal element of democratic government, the theory of fair trial composes simply both legal mechanisms and also the organization of these mechanisms. The right of fair trial which forms the basis of democratic constitutional state and which is the basis of common heritage of states which are a party of European Convention of Human Rights plays a central role for protecting the other rights regulated in European Convention of Human Rights. The purpose of our study is to make this right more meaningful by analyzing the historical development process within the context of human rights in fair trial right involving all the practitioners and all the judgment procedure, the nature and components of fair trail right within the light of European Convention of Human Rights and minimum rights and guarantees granted to defendants. In conclusion, it is a necessity for today's individual to adopt and protect human rights and to have consciousness regarding the use of rights. However, beyond knowing all of these rights, it is necessary to make use of these rights by externalizing these rights. For this reason judgment actors need to make interpretations by adopting fair trial right.