Lise öğrencilerinin bağlanma stilleri ve flört davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Mardin örneği)
The study of the relationship between high school students' attachment styles and flirting behaviours (Mardin sample)
  1. Tez No: 370853
  2. Yazar: HAYRUNNİSA ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Flört Davranışları, Ergenler, Attachment Styles, Flirting Behaviours, Adolescents
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, Mardin'de eğitimine devam etmekte olan lise öğrencilerinin bağlanma stilleri ile flört davranışları arasındaki ilişkiyi ve bu iki değişkenin, öğrencilerin cinsiyetlerine göre değişip değişmediğini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma Mardin'de 2010-2011 eğitim öğretim yılının 2. döneminde 5 farklı okula devam eden 552 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkenlerinden bağlanma stillerini ölçmek amacıyla İlişki Ölçekleri Anketi (Bartholomew & Horowitz, 1991) kullanılmıştır. Araştırmanın diğer bağımlı değişkeni olan flört davranışlarına ilişkin veriler ise araştırmacı tarafından hazırlanan anket ile toplanmıştır. Söz konusu ankette bulunan sorular daha net bir değerlendirmeyi sağlamak amacıyla okul içerisindeki davranışlar, iletişime geçebilmek için bulunulan davranışlar, okul dışındaki davranışlar olmak üzere 3 kategoriye ayrılmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma ve kay kare testleri kullanılmıştır. Bulgular, öğrencilerin bağlanma stilleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kız öğrenciler daha çok korkulu bağlanma stiline sahipken, erkek öğrencilerin daha çok güvenli bağlanma stiline sahip oldukları bulunmuştur. Flört davranışlarına ilişkin sorulan sorularda daha çok cesaret ve aktiflik içeren davranışlara erkek öğrencilerin yüzde oranları, pasiflik ve karşı cinsten ilk adımı beklemeyi gerektiren davranışlarda ise kız öğrencilerin yüzde oranları daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyse the relationships between attachment styles and flirting behaviours of students attending high school in Mardin, and whether these two variables change according to students' genders or not. The study was carried out in 2010-2011 school year's spring term with 552 students attending 5 different schools in Mardin. Relationship Questionnaire (Bartholomew & Horowitz, 1991) was used to evaluate attachment styles, one of the dependent variables of the study. The data related to flirting behaviours, the other dependent variable of the study, were collected through a questionnaire prepared by the researcher. With the purpose of getting a clearer evaluation, questions in the aforesaid questionnaire are divided into 3 categories as; behaviours at school, behaviours acted for getting in contact and behaviours out of school. In the process of data analysis; percentage, frequency, arithmetic mean, standard deviation and chi-squared tests were used. Findings have revealed that there is a significant relationship between students' attachment styles and genders. It is found out that male students have secure attachment style more while female students more likely have fearful attachment style. On one hand, male students have got higher percentage rates in the questions concerning flirting behaviours which require more courage and activeness; but on the other hand, female students have got higher percentage rates in the questions which require passiveness and waiting for the first step.