Mavi dergisi üzerine bir inceleme
A study on the Mavi̇ magazine
- Tez No: 370867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA ÇETİN BAYCANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mavi dergisi, Maviciler, süreli yayınlar, sosyal realizm, Türk edebiyatı, Mavi magazine, Maviciler, perodicals, social realizm, Turkish literature
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu çalışmada, Türk edebiyatının 1950-60'lı yıllarının önemli süreli yayınlarından biri olan Mavi dergisi ele alınmış; Mavi dergisinin, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatına katkısı ve Türk dergicilik tarihi açısından önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma, beş bölümden oluşmuştur. İlk bölümde yer alan Giriş'in ardından; ikinci bölümde, Mavi dergisinin monografik incelemesi; üçüncü bölümde, Mavi dergisinin içerik değerlendirmesi yapılmış ve dördüncü bölümde, Mavi dergisi için hazırlanan dizin verilmiştir. Çalışmanın son kısmını ise Sonuç oluşturmuştur. Birinci bölümünde, çalışmanın kapsamı, amacı, yöntemi belirtilmiş, çalışmayla ilgili açıklamalar yapılmış ve o dönemin siyasal, sosyal, edebiyat-sanat ortamı ile o dönemdeki dergicilik irdelenmeye çalışılmış, Mavi dergisinin bu ortam içerisindeki önemine değinilmiştir. İkinci bölümde, Mavi dergisinin yayım serüveni, mizanpaj özellikleri ve yazar kadrosu hakkında bilgi verilmiş, ardından, Mavi dergisinin yayımlandığı dönemde ve Mavi dergisi kapandıktan sonra Mavi dergisi üzerine yazılanlar değerlendirilerek, derginin, sanatçılar nezdinde ve basında nasıl algılandığı aktarılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, Mavi dergisinde yayımlanmış yazılar, türlerine göre sınıflandırılmış ve incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Mavi dergisi için oluşturulan dizin yer almıştır. Dizin kısmı hem kronolojik hem de sanatçı adına göre ayrıntılı verilmiş, o dönemde gerçekleşen sanat hareketleri ile ilgili sanat ve edebiyat üretimlerine kolaylıkla ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışmanın beşinci ve son bölümünü oluşturan Sonuç'ta, elde edilen veriler ışığında Mavi dergisinin Türk edebiyatındaki yeri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the Mavi magazine that was one of the initial periodicals between 1950 and 1960 is reviewed, also the controbution of Mavi magazine to the Turkish literature during Republic from the point of view of journalizm is being tried to be handled. The work contains five chapters. After the introduction which is in the first chapter, in the second chapter a study of Mavi magazine from the point of view of monography, in the third chapter the review of Mavi magazine from the point of view of contain, in the fourth chapter the index of Mavi Magazine is given. The last chapter of the work is the conclusion part. In the first chapter the contain, the aim, the method of work is given and the political, social, literatural-artistic media of the time and the importance of the Mavi magazine and the journalizm of that time is underlined. In the second chapter, the information about broadcasting adventure of the magazine, the feature of the it ,the writers is given. After that, the review which was broadcasted both during the lifetime of Mavi magazine and after the closure of it is reviewed, the perception of the artists at the time and the reflections of the magazine in the media of that time is tried to be conveyed. In the third chapter the studies which was broadcasted in the Mavi magazine both clasifield and reviewed. In the fourth chapter the index which is prepered for Mavi magazine is given. The index part is given in detail both from the point of view of the names of writers and chronological order. The easy Access to outcome of the literature and the art of the time is aimed to be given. In the conclusion part which is the fifth chapter, in the light of information obtained, the importance of Mavi in the Turkish literature is reviewed.