Beşinci sınıf öğrencilerinin sınıf atmosferi algıları ile eleştirel düşünmeye karşı tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evaluating of estimation skill of the primary school relationship analysis between the fifth grade students perceptions of classroom atmosphere and attitudes towards the critical thinking
  1. Tez No: 370873
  2. Yazar: GÖZDE TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Atmosferi Algısı, Eleştirel Düşünmeye Karşı Tutum, Öğretmen Etkisi, Sınıf Büyüklüğü, Sınıf Düzeni, Perceptions of Classroom Atmosphere, Attitudes Towards Critical Thinking, Teacher Effect, Class Size, Class Layout
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada, beşinci sınıf öğrencilerinin sınıf atmosferi algıları ile eleştirel düşünmeye karşı tutumlarının; cinsiyet, genel başarı, sınıf mevcudu ve ailelerinin sosyo-ekonomik düzeyleri açısından farkılılaşıp farklılaşmadığı ve araştırmaya katılan öğrencilerin sınıf atmosferi algıları ile eleştirel düşünmeye karşı tutumları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Nicel araştırma desenlerinden biri olan ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmanın örneklemini Kayseri ili merkez ilçelerindeki orta okullardan tesadüfi olarak seçilen 600 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada; Şendur (1999) tarafından geliştirilen ''Sınıf Atmosferi Ölçeği'', Akar Vural (2005) tarafından geliştirilen ''Eleştirel Düşünmeye Karşı Tutum Ölçeği'' ile ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson Moment Korelasyon teknikleri kullanılmıştır. Verilerin analizleri sonucunda, araştırmaya katılan beşinci sınıf öğrencilerinin sınıf atmosferi algılarının olumsuz olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin sınıf atmosferi algıları ile cinsiyetleri arasında ise anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin, eleştirel düşünmeye karşı tutumlarının da orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sınıf atmosferi algıları ile eleştirel düşünmeye karşı tutumları arasında düşük düzeyde negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research our target is to find any significant relation between fifth grade students' perceptions of classroom atmosphere and attitudes towards critical thinking are wheather differentiating or not under the terms of sex, general achievement, class size and their families socio-economic levels and student's perception of classroom atmosphere who participated in the survey attitudes towards critical thinking. This study's sampling is carried out from middle school in the central districts of the province of Kayseri randomly selected from 600 studentswith the method of quantitative research designs which one of the screening method. '' Classroom Atmosphere Scale'' advanced by Şendur (1999) , ''Attitude Against Critical Thinking Scale'' and '' Personal Information Form'' advanced by Akar Vural (2005) are used in this research. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA and Pearson Product Moment Correlation techniques are used in data analysis. As a result of data it was determined that the fifth grader students who participated in this survey the negative perception of classroom atmosphere. Any significant difference between the sexes on student's perceptions of classroom atmosphere was not determined. Student's attitudes towards critical thinking were determined as moderate. Negative relationship at low levels were determined between perceptions of classroom atmosphere and attitudes towards critical thinking.