Evaluation of soft tissue in class III cases treated by different types of face masks
Farklı tiplerde yüz maskesi ile tedavi edilmiş olan sınıf III olgularda yumuşak doku analizi
  1. Tez No: 371195
  2. Yazar: PANAGİOTİS BARMPOUTİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. SİBEL BİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, görsel olaya ilişkin potansiyeller, kognitif işlevler, Migraine, visual event-related potentials, cognitive functions
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETMigreni olan kişiler migreni olmayan kişilere oranla farklı görsel ve işitsel bilgioluştururlar. Migren atakları arasında kognitif etkilenmeyi gösteren kortikal fonksiyonlardaelektrofizyolojik ve fonksiyonel değişiklikler saptanırken bazı çalışmalarda kortikaldeğişiklikler veya kognitif performansta azalma saptanmamıştır. Çalışmamızda migreninkognitif işlevler üzerine etkisinin olup olmadığı eğer varsa hangi işlevlerin etkilendiğiniaraştırmak amacıyla dikkat, bellek, dil, yürütücü işlevler, görsel ve mekansal işlevlerideğerlendiren nöropsikolojik testler ile görsel olaya ilişkin potansiyeller (OİEP) tetkikindekayıtlanan N2 ve P3 dalga latansları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya yaşları 16-45 arasında, migren tanısı alan 32 hasta (26 kadın, 6 erkek).alındı. Kontrol grubu olarak yaş ve eğitim düzeyi uyumlu 20 sağlıklı olgu seçildi. Beckdepresyon envanteri uygulanarak depresyonu olanlar çalışmaya alınmadı. OİEP tetkikindekontrol grubu ile karşılaştırıldığında migren grubunda Fz, Cz ve Pz `den kayıtla N2 (p=0.000)ve P3 (p=0.000) latansları kontrol grubuna oranla uzun bulunmuştur. En uzun N2 ve P3latansı Fz'den kayıtla elde edilmiş olup arkadan öne doğru gelindiğinde latansın uzadığısaptanmıştır. Hastalar migren tiplerine göre incelendiğinde auralı ve aurasız gruplara ait N2ve P3 latans ortalama değerleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır (p0.05).Sonuç olarak migrende kognitif işlevler etkilenmektedir. OİEP tetkiki nörokognitiftestlerle kanıtlanan migrendeki kognitif etkilenmeyi destekler bulgular ortaya koymaktadır.OİEP migren için tek başına tanısal test olmamasına karşın özellikle kognitif süreci izlemekiçin önemli, uygulaması kolay, noninvaziv bir tekniktir .
Özet (Çeviri)
SUMMARYVISUAL EVENT RELATED POTENTIALS IN MIGRANEOUS PATIENTSIndividuals who experience migraine process visual and auditory informationdifferently from those without migraine. Functional and electrophysiologic alterations incortical functioning have been found during the migraine interval. However, not all studieshave found such cortical alterations or cognitive performance decrements. In our study, wehave aimed to examine whether migraine is associated with cognitive efficiency, if so, tocorrelate the neuropsychological tests of attention, memory, language, cognitiveefficiency,and visuospatial abilities with the latencies of N2 and P3 recorded on visualevent-related potentials (ERP).Thirty-two patients with the diagnosis of migraine ( 26 female, 6 male) age rangedbetween 16-45 and 20 controls with the similar age and educational state were included in thestudy. Patients with depression that was examined by Beck depression inventory wereexcluded. Migraine group had significantly longer latencies for N2 (p=0.000) and P3(p=0.000) waves recorded by Fz, Cz, and Pz electrodes when compared with the controlgroup. The longest latencies were recorded on Fz and the latencies were observed to be longerfrom back to the front. There was no statistically difference between the patients with andwithout aura (p>0.05)Neuropsychological battery was applied for both of the groups. The scores ofattention, memory, language, cognitive efficiency, and verbal paired associates in themigraine group were significantly lower compared with the control group and there was anegative correlation between the cognitive tests and the latencies of N2 and P3 (p=0.000).There was no statistically difference between the patients with and without aura (p>0.05).In conclusion, cognitive function is effected in migraine. ERP supports the cognitiveimpairment in the migraine that has been observed by the neuropsychological tests. ThoughERP is not a major test for the diagnosis of migraine, it is important for the follow-up of thecognitive abilities, and is a noninvasive technique that can be applied easily.