Büyüme ve gelişim dönemindeki sınıf III anomalili çocuklarda reverse headgear ile CS5 sistem kullanımının maksilla ve mandibula üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative evaluation of the effects of reverse headgear and the CS5 system on the maxilla and mandible in growing patients with class III malocclusion
- Tez No: 986909
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERHAN GELGÖR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüz Maskesi, CS5 Sistemi, Sınıf III Maloklüzyon, Sefalometrik Analiz, Reverse Headgear, CS5 System, Class III Malocclusion, Cephalometric Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Sınıf III maloklüzyonların erken dönemde tedavisinde uzun süredir yüz maskesi kullanılmakta olup, yeni geliştirilen CS5 Sistemi ise hasta kooperasyonunu azaltan alternatif bir seçenek olarak sunulmaktadır. Bu çalışmada büyüme gelişim dönemindeki bireylerde yüz maskesi ve CS5 Sisteminin iskeletsel, dental ve yumuşak doku üzerine etkileri karşılaştırılmıştır. Çalışmaya dâhil edilme kriterlerini sağlayan 20 CS5 hasta ile yaş, cinsiyet ve büyüme gelişim dönemine göre benzer 20 yüz maskesi hastası olmak üzere toplam 40 birey alınmıştır. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Tedavi öncesi (T1) ve sonrası (T2) lateral sefalometrik radyografilerde ilgili parametreler değerlendirilmiştir. Ölçümler Dolphin Software Ceph Tracing programı ile yapılmış, veriler R programında analiz edilmiştir (p<0,05). Bulgulara göre yüz maskesi grubunda SNA° ve Co-A ölçümleri ile Co-Gn uzunluğu artış göstermiştir (+3,5 mm). CS5 grubunda Co-Gn değişmemiştir (−0,02 mm) ve gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Maksillomandibular ilişki parametreleri (ANB°, Wits, Konveksite) her iki grupta da düzelmiştir. CS5 grubunda mandibular keserlerde belirgin retrüzyon ve dikleşme kaydedilmiş, yüz maskesinde ise sınırlı kalmıştır. Vertikal yönde yüz maskesi grubunda mandibular rotasyon ve Y-aksı artışları daha belirgin izlenmiştir. Yumuşak dokuda yüz maskesi üst dudak desteğini artırırken, CS5 grubunda alt dudak E-düzlemine göre geriye konumlanmıştır. Sonuç olarak; yüz maskesi tedavisi maksiller iskeletsel değişikliklerle, CS5 ise dentoalveoler ve yumuşak doku adaptasyonlarıyla etkili olmuştur. CS5 Sistem, kooperasyonu düşük ve estetik beklentisi yüksek olan hafif–orta şiddetteki olgularda yüz maskesine alternatif bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Face mask therapy has long been used in the early treatment of Class III malocclusions, whereas the newly developed CS5 System has been introduced as an alternative that reduces patient compliance requirements. This study aimed to compare the skeletal, dental, and soft tissue effects of face mask and CS5 appliances in growing patients. The study sample comprised 40 individuals: 20 patients treated with the CS5 System and 20 patients treated with face mask therapy, matched for age, sex, and growth stage. No significant differences were found between the groups in terms of age or sex distribution. Lateral cephalometric radiographs taken before treatment (T1) and after treatment (T2) were evaluated. Measurements were performed using Dolphin Software Ceph Tracing, and statistical analyses were carried out with the R program, with a significance level set at p<0.05. According to the findings, the face mask group showed significant increases in SNA° and Co-A values as well as effective mandibular length (Co-Gn) (+3.5 mm). In contrast, the CS5 group exhibited no change in Co-Gn (−0.02 mm), with a significant intergroup difference. Maxillomandibular relationship parameters (ANB°, Wits, Convexity) improved significantly in both groups. The CS5 group demonstrated marked retrusion and uprighting of mandibular incisors, whereas changes were limited in the face mask group. Vertically, posterior mandibular rotation and increases in Y-axis and facial heights were more evident in the face mask group. Regarding soft tissues, upper lip support increased in the face mask group, while the CS5 group showed significant retrusion of the lower lip relative to the E-line. In conclusion, face mask therapy was characterized by skeletal maxillary effects, whereas the CS5 System primarily exerted dentoalveolar and soft tissue adaptations. The CS5 appliance may serve as an alternative to face mask therapy in mild to moderate Class III cases with increased lower facial height, poor cooperation, and high esthetic expectations.