The modeling and simulation of intersatellite laser communication systems
Uydulararası lazer haberleşme sistemlerinin modellenmesi ve simülasyonu
  1. Tez No: 371241
  2. Yazar: MUSTAFA PANCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uydulararası Lazer Haberleşmesi, serbest ortam optiksel haberleşme, optiksel kablosuz kanal, bit hata oranı, Q faktör, Intersatellite Laser Communication, Free Space Optical Communication, Optical Wireless Channel, Bit Error Rate, Q Factor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Serbest Ortam Optiksel Haberleşme Sistemleri; yüksek veri hızı, geniş bant genişliği kapasitesi, küçük boyut ve hafiflik, düşük güç tüketimi, yüksek güvenlik ve girişime karşı dirençli olma gibi özelliklerinden dolayı radyo frekanslı haberleşme sistemlerine alternatif sistemlerdir. Dünya yörüngesinde, çok sayıda insan yapımı uydu bulunmakta ve bu uyduların birbirleriyle haberleşmelerinde geleneksel radyo frekanslı haberleşme teknikleri kullanılmaktadır. Lazer haberleşmesi ile veri birkaç Gb/s hızında binlerce kilometre uzaklığa gönderilebilmektedir. Bu yetenek, optiksel kablosuz haberleşme teknolojisinin uzay teknolojisine adapte olmasını sağlamış ve böylece uydulararası optiksel kablosuz haberleşme sistemleri gelişmiştir. Bu tez çalışmasında, serbest ortam optiksel haberleşme sistemleri ile ilgili detaylı literatür taraması yapılmıştır. Lazer sistemlerinin serbest ortam haberleşmesindeki önemi ve uydulararası haberleşmede lezer tekniğinin kullanılma durumu incelenmiştir. Lazer haberleşme sistemlerindeki; lazer kaynağı, foto dedektör, modülasyon tipi, anten gibi temel bileşenlerin fonksiyonları incelenmiştir. Optiwave yazılımı kullanılarak değişik link konfigürasyonlarına göre uydulararası haberleşme linki modellenmiş ve simüle edilmiştir. Sistem performansı (BER/Q faktör); verici gücü, dalga boyu, veri hızı, mesafe, anten çapı gibi temel parametrelere göre en düşük BER değerini elde etmek amacıyla analiz edilmiştir. Aynı sistem konfigürasyonunda APD ve PIN tipi fotodiyot kullanılarak karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca uydulararası haberleşme linkinde erbium katkılı fiber yükselteç (EDFA) kullanılarak link kalitesine etkisi incelenmiştir. Yapılan modelleme ve simülasyonlardan, haberleşme gereksinimlerine göre en uygun bileşen kullanılarak sistem performansının arttırılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Free Space Optical (FSO) Communication Systems are alternatives to Radio Frequency (RF) communication systems due to the high data rate, high bandwidth capacity, smaller size, and weight, less power consumption, high security, resistance to interference etc. There are many manufactured satellites orbiting around the earth and RF technique, which is a conventional communication method for satellite systems, is used in order for them to communicate with each other. It is possible to send several Gbps data to thousands kilometers distances with laser communication. This is done by means of adopting optical wireless communication technology into space technology; hence, intersatellite optical wireless communication is developed. In this thesis, detailed literature survey about free space optical communication system has been done. The importance of laser systems for free-space communication has been discussed and the status of laser techniques for intersatellite communication has been examined. The functions of the each basic component such as laser source, photodetector, modulation type, telescope used in a typical system have been examined. The intersatellite link has been modeled and simulated by means of Optiwave Software for the various link configurations and the system performance (BER/Q-Factor) has also been analyzed in terms of each basic parameter such as transmitted power, wavelength, data rate, range and telescope diameter in order to achieve minimum BER. APD type and PIN type photodetector comparison has been performed. Moreover, Erbium Doped Fiber Amplifier (EDFA) has been used for the intersatellite link to recognize its effect on the link quality. It has been shown that communication performance of the system can be improved by choosing the most appropriate component in terms of communication requirements.