Niksar/Tokat koşullarında kimi adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının ot ve tohum verimi ile verim özelliklerine etkisi
Effects of different sowing dates on herbage, seed yield and yield components of common vetch (Vicia sativa L.) in Niksar/Tokat conditions
  1. Tez No: 371297
  2. Yazar: ÖZGE ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET SOYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, Vicia sativa L, verim, tane, bakla, common vetch, yield, seed, green herbage, protein
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma farklı ekim zamanlarında ekilen 4 adi fiğ çeşidinin ot ve tohum verimi ile verim özelliklerini saptamak amacıyla 2013 yılında Tokat ili Niksar ilçesi Gözpınar Köyü'nde şahısa ait tarım arazisinde yürütülmüştür. Çalışmada adi fiğ (Vicia sativa L.) 10 Şubat, 25 Şubat ve 12 Mart 2013 olmak üzere 3 farklı zamanda ekilmiştir. Araştırmada materyal olarak Soner, Kubilay-82, Alper ve Cumhuriyet-99 adi fiğ çeşitleri kullanılmıştır. Baklada tane sayısı, tane verimi, 1000 tane ağırlığı ve kes verimi yönünden ekim zamanları arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, bitki boyu 49,4-53,3 cm, yeşil ot verimi 907-1228 kg/da, kuru ot verimi 320-432 kg/da, tane verimi 126-176 kg/da, bin tane ağırlığı 59,2-76,7 g, kes verimi 473-604 kg/da arasında değişim göstermiştir. Niksar/Tokat koşullarında adi fiğin Alper çeşidi, Şubay ayı sonu-Mart ayı başında ekilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine yield and yield components of common vetch which were sown at three different dates in the personal field in Gözpınar village in Niksar in Tokat in 2013. In the study, common vetch (Vicia sativa L.) was sown in 3 different dates as 10th February, 25th February and 12th March. In the research, Soner, Kubilay-82, Alper and Cumhuriyet-99 common vetch varieties were used as material. Significant differences were found among planting dates in terms of the number of seeds in pods, seed yield, 1000 seed weight and straw yield. According to the results of the study, plant height varied between 49,467-53,333 cm; green herbage yield between 907,911-1228,622 kg/da; dry herbage yield between 320,178-432 kg/da; seed yield between 126,444-176,778 kg/da; 1000 seed weight between 59,295-76,759 g; straw yield between 473,333-604,778 kg/da. In Niksar/Tokat conditions, Alper common vetch variety should be sown between late days of February and early days of March.