Bazı yem bitkisi türlerinde çimlenme ve çıkış performansını arttırıcı uygulamalar üzerinde araştırmalar
Research on germination and emergence performance enhancing treatment in some types of forage crops
  1. Tez No: 371298
  2. Yazar: SEDA RAJABİ KHİABANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ESEN ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: çimlenme ve çıkış, priming, KNO3, polimer kaplama, yem bitkileri, germination and emergence, priming, KNO3, seed coating, forage crops
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tohumlarda yaşanan çimlenme ve çıkış sorunlarının azaltılması amaçlı yürütülen bu çalışma, 2012-2014 yılları arasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Çalışmada deneme materyali olarak iki yonca (Medicago sativa L.) çeşidinin yanısıra birer Acem üçgülü (Trifolium resupinatum L.), Ak üçgül (Trifolium repens L.), ve sorgumxSudan otu melezi (Sorghum bicolor Moench x Sorghum sudanense [Piper] Stapf.) çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmada; tohumlara çimlenme ve çıkış oranı ile hızlarını arttırmak amacıyla, PEG-6000 (Polyethylen glycol) ile ön çimlendirme (priming) uygulanmıştır. Ayrıca bir diğer çimlenme ve çıkış performansını arttırıcı uygulama olan film kaplama tekniği kullanılarak tohumlara polimer ile birlikte KNO3 etkili maddesi yüklenmiştir. Böylece tohumlara, kontrol ile birlikte priming uygulaması, KNO3 uygulaması ve tohum kaplama ile bu uygulamaların kombinasyonlarını içeren 8 farklı uygulama yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda denemede kullanılan yonca çeşitleri ile üçgül türlerinde Priming+Polimer+KNO3 uygulaması sonucunda en yüksek çimlenme/çıkış oranına ulaşılırken, sorgumxSudan otu melezi tohumlarında uygulamaların olumlu bir etkisi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out for the purpose of reduction of seed germination and emergence problems. It was conducted at Ege university Faculty of Agriculture Field Crops Department in 2012-2014. In this study two alfalfa cultivars (Medicago sativa L.), as well as one from each Persian clover (Trifolium resupinatum L.), white clover (Trifolium repens L.) and Sorghumxsudanense grass (Sorghum bicolor Moench x Sorghum sudanense [Piper] Stapf.) hybrid varieties were used as experimental material. PEG-6000 and Priming treatments were applied on the seeds in order to increase seed germination, emergence rate and emergence speed. In addition, the film coating technique which is another performance enhancing application to increase germination and emergence were used by polymer and KNO3 agent. Thus, one control group and 7 different treatments were applied to the seeds including priming, KNO3 treatment, seed coating and combinations of these treatments. There was no positive effect of these treatments on Sorghumxsudanense grass hybrid seed, while priming+polymer+ KNO3 treatments have highest result in seed germination/seed emergence rate for alfalfa varieties and clover species used in this experiment.