Bir immünosüpresif olarak mikofenolik asitin katı kültür fermentasyonu ile üretilmesi ve süperkritik akışkanla ekstraksiyonu
Production of mycophenolic asid as an immunosuppressive by solid state fermentation and extraction by supercritical fluid
  1. Tez No: 371335
  2. Yazar: İLKNUR ALPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YEŞİL ÇELİKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Katı kültür fermentasyonu, mikofenolik asit, süperkritik akışkan ekstraksiyonu, Solid state fermentation, mycophenolic acid, supercritical fluid extraction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada; klinikte immünosuresif etkiye sahip olduğu bilinen, mikofenolik asitin katı kültür fermentasyonu ile üretimi ve çeşitli ekstraksiyon yöntemleri ile saflaştırılması amaçlanmıştır. Mikofenolik asit üretimi için suş taraması yapıldığında en iyi üretim yeteneğine sahip suşlardan birinin Penicillium brevicompactum olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla katı kültür fermentasyonu ile mikofenolik asit üretimi için seçilmiştir. Altı farklı karbon kaynağı (buğday kepeği, pirinç kabuğu, pirinç kepeği, patates kabuğu ve pirinç kabuğu – pirinç kepeği, pirinç kepeği- patates kabuğu karışımları) Katı kültür fermentasyonu ile en yüksek mikofenolik asit üretimini belirlemek için altı farklı karbon kaynağı belirlenmiş olup, test edilmiştir. En iyi substrat olarak patates kabuğu - pirinç kepeği karışımı tepsili biyoreaktörde ölçek büyütme çalışmalarında kullanılmıştır. Üç farklı ekstraksiyon metodu (solvent ekstraksiyonu, soxhlet esktraksiyonu ve süperkritik akışkan ekstarksiyonu) Mikofenolik asitin fermentasyon ortamından geri kazanımı için solvent, soxhlet ve süperkritik akışkan ekstraksiyonu olmak üzere üç farklı ekstraksiyon metodu denenmiştir. En yüksek mikofenolik asit geri kazanımı, etanolün %10 oranında kullanıldığı süperkritik akışkan ekstraksiyonunda sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar ile bitkisel atıklardan ekonomik değere sahip bir molekül olan mikofenolik asit üretimi ve saflaştırması gerçekleştirilmiştir. Biyoreaktörde yapılan ölçek büyütme ve süperkritik akışkan ekstraksiyon denemelerinde gerçekleştirilen optimizasyon çalışmalarından elde edilen veriler endüstriyel boyutta mikofenolik asit üretimi için kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was intended to produce mycophenolic acid, which is known as an immunosuppressive agent in clinical applications by solid state fermentation and purification by various extraction methods. It was found that Penicillium brevicompactum is one of the best mycophenolic acid producing ability strain. Therefore selected for the production of mycophenolic acid by solid state fermentation. Six different carbon sources (wheat bran, rice hulls, rice bran, potato peel and rice husk - rice bran, rice bran-potato peel mixture) were examined by solid state fermentation in order to obtain the highest yield of mycophenolic acid. Rice bran-potato peel mixture was determined as the best solid substrate and used in scale up studies which was applied in the tray bioreactor. Three different extraction methods namely solvent, soxhlet and the supercritical fluid extraction were analyzed for the recovery of mycophenolic acid from the fermentation broth. The highest recovery was obtained by supercritical fluid extraction, where 10% ethanol was used as co-solvent. Production and purification of mycophenolic acid which is a value-added compound were performed using agricultural residues. The results obtained by the scale-up in bioreactor and optimization of supercritical fluid extraction can provide basis for the production of mycophenolic acid on industrial scale.