Güneş benzeri titreşim yapan yıldızlarda kimyasal bolluğun ölçek ilişkilerine etkisi
Effect of chemi̇cal composition on scaling relations for Solar li̇ke oscillations
- Tez No: 371427
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: asterosismoloji, ölçeklendirme ilişkileri, güneş benzeri salınımlar, asteroseismology, scaling relations, sun like oscilalations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kepler ve CoRoT, asterosismolojinin gelişimi için devrimsel bir avantaj sağladı. Frekanslar arası büyük ayrılma ve maksimum genlikli frekans gibi asterosismik parametrelerden yıldızların kütle ve yarıçapını bulmamızı sağlayan ölçeklendirme ilişkileri çok önemlidir. Ölçeklendirme ilişkileri güneş benzeri salınım yapan tek yıldızlarda kütle ile yarıçapı bulmamızı sağlayan biricik bir yöntemdir ve bu yüzden çok önemli ilişkilerdir. Aynı kütledeki farklı ağır element bolluklarına sahip yıldız modellerini incelediğimizde bu ölçeklendirme ilişkilerinde bir sapma görülmektedir. Dolayısıyla temel parametreler bulunurken ağır element bolluğunun ölçeklendirme ilişkisine etkisi göz önüne alındığında daha doğru sonuçlar elde edilecektir. Bu tezde kimyasal bolluğun bu ilişkileri nasıl etkilediği test edilmiştir
Özet (Çeviri)
Kepler and CoRoT provide a revolutionary advance in asteroseismology. Scaling relations are very important tools to find mass and radius of stars from asteroseismic parameters, which are large separation between oscillation freqeuncies and frequency of maximum amplitude. Scaling relations are the unique method which provide us to find the mass and radius of a single star showing solar like oscillations and therefore they are very important relationships. When it is examined with different heavy element abundances in the same mass star models, these scaling relations are seen a deviation. Therefore; while one find the fundamental parameters, if one considers the abundance of heavy elements, more accurate results will be obtained. In this thesis, we test how chemical composition effects these scaling relations.