Bulanık soft kümeler üzerine
On fuzzy soft sets
  1. Tez No: 371443
  2. Yazar: KIYMET ORBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL ÇAKSU GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: bulanık soft küme, FP-soft küme, bulanık karar metotları, FP-soft kümelerin ortalaması, bulanık parametreli soft uzman küme, fuzzy soft set, FP-soft set, fuzzy decision making, means of FP-soft set, fuzzy parameterized soft expert set
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez esas olarak altı bölümden oluşur. Birinci bölümde tez konusu tanıtılmış, ikinci bölümde ise tezin daha kolay anlaşılması için bazı temel tanımlara ve teoremlere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Maji, Biswas ve Roy tarafından ortaya atılan bulanık soft küme tanımı, bulanık soft küme üzerindeki işlemler, bu işlemlere dair örnekler ve bulanık soft kümeler üzerinde bir algoritma verilmiştir. Verilen algoritma bir uygulama ile desteklenmiştir. Dördüncü bölümde Çağman, Çıtak ve Enginoğlu tarafından tanımlanan bulanık soft küme incelenmiştir. Bulanık soft küme üzerindeki işlemler verilmiş ve örneklendirilmiştir. Beşinci bölümde FP-soft küme tanımı ve FP-soft küme üzerinde işlemler üzerine çalışılmıştır. Bu işlemlere dair örneklere ve uygulamalara yer verilmiştir. Ayrıca mantıksal bulanık soft kümeler üzerinde işlemler, örnekler ve önermeler verilmiş, sağlanmayan önermeler karşıt örneklerle desteklenmiştir. Altıncı bölümde bulanık parametreli soft uzman küme kavramı ve bu kümeler üzerinde işlemler verilmiştir. Bu işlemlerin bazı önemli özellikleri incelenmiş, örnekler verilmiştir. Bu bölüm bulanık parametreli soft uzman küme üzerinde bir algoritmanın verilmesiyle sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis essentially consists of six chapters. In the first chapter, the subject of the thesis is introduced, in the second chapter, in order to make the understanding easy, some basic definitions and theorems are given. In the third chapter, the definition of fuzzy soft set which is come up with by Maji, Biswas and Roy, operations on the fuzzy soft set, examples about the operations and an algorithm on the fuzzy soft sets are given. In the fourth chapter, fuzzy soft set which is defined by Çağman, Çıtak and Enginoğlu is investigated. The operations on the fuzzy soft set is given and is examined. In the fifth chapter, the definitions of FP-soft set and the operations on the FP-soft sets are studied. The examples and applications about the operations are given. Additionally, the operations, examples and propositions on the means of fuzzy soft sets are given, propositions which are not true are supported with counter-examples. In the sixth chapter, fuzzy parametrized soft expert set concept and the operations on the sets are given. Some important properties of the operations are investigated. This chapter is ended by giving an algorithm on the fuzzy parametrized soft expert sets.