Dalyan kuzuluklarının çit aralığı ile bazı balık türlerinin morfolojisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between fish morphology andweir intervals of lagoonbarrier traps
  1. Tez No: 371442
  2. Yazar: RAVDA ÖNEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER TOSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Dalyan, kuzuluk çit aralığı, ilk yakalama boyu, Ege Kıyıları, Lagoon, weir intervals of lagoon barrier traps, minimum landing size, Aegean Coasts
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
3/1 numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğinde, dalyan çit aralıkları ile ilgili olarak“Lagünlerin ve dalyanların kuzuluklarının çit aralıkları dik konumda 3 cm' den az olmaz”ibaresi yer almaktadır. Bu çalışmada Ege Dalyanlarında yakalanan çipura, levrek, kefal, dil balığı, yılan balığı türlerine ait ilk yakalanma boyları ilişkili olarak vücut morfolojileri dikkate alınarak çit aralığının türler üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Kefaller için 3 cm çit aralığının ilk yakalama boyu ile ilişkili olarak uygun olmadığı tespit edilirken, çipura, levrek ve dil balığı için uygun bulunmuştur. Dalyanlarda avlanan türlerin biyolojilerine ve avlanma sezonuna göre çit aralıkları düzenlenmelidir. Bu sayede yasal boyutun altındaki balıklara, üreme faaliyetlerini gerçekleştirdikleri boyu kazanmaları sağlanmış olacak ve benzer özellikteki dalyanlar için avcılık yönetim planı da yürürlüğe girmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the number of 3/1 notification which regulates commercial fisheries says weirs intervals of barrier traps of the coastal lagoons should not be less than 3 cm upright position. In this study, the effects of weir intervals of lagoon barrier traps was tried to investigate on body morphology of sea bream, sea bass, grey mullets, common sole, eel in relation to theirs minimum landing sizes (MLS). While 3 cm weir intervals did not find appropriate for grey mullets MLS in relationships of its morphology, this interval appropriate for sea bream, sea bass and common sole. Regulating of the weir intervals of the lagoon barrier traps should be organized according to characteristics of fish species and fishing season. In this way fishes under the minimum landing size reach their legal landing size and they perform reproductive activities. So, management plan for similar characteristics of coastal lagoon will enter into force.