Culex pıpıens L. (Dıptera: Culıcıdae)'nin ovaryum yapısının histolojik ve histokimyasal yöntemlerle incelenmesi
Investigations of Culex pippiens L. (Diptera: Culicidae) ovarian structure by histological and histochemical methods
- Tez No: 371444
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Sivrisinek, Culex pipiens, larval beslenme, böcek ovaryumu, glikozaminoglikan, mosquito, Culex pipiens, larval nutrition, insect ovarian, glycosaminoglycans
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmada Culex pipiens'in larval ve ergin dönemdeki beslenmelerine bağlı olarak dişilerde ovaryum gelişimi incelenmiştir. Ayrıca sivrisinek ovaryum glikozaminoglikan (GAG) tiplerine ve bunların larval ve ergin beslenmesi ile olan ilişkilerine bakılmıştır. Larval beslenmenin, ovaryum gelişiminin ilk aşamasında (0-8 saatlik beslenmemiş ergin) folikül gelişimi üzerine değil folikül sayısı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Larvayken aşırı beslenen sivrisineklerin ovaryumlarındaki folikül sayısının, larvayken yetersiz beslenmişlerden daha fazla olduğu belirlenmiştir. Ayrıca larval beslenmeye ek olarak şekerli su ve kan ile beslenen erginlerde ovaryum gelişimleri arasında fark olduğu gözlenmiştir. Kanla beslenen dişilerde primer foliküller daha hızlı olgunlaşmış, şekerli su ile beslenenlerde ise foliküllerin gelişim süresi uzamıştır. Larval beslenme ergin sivrisineğin büyüklüğü üzerinde de etkili olmuştur. Larvayken aşırı beslenenlerin larvayken yetersiz beslenenlerden, kanla beslenenlerin ise şekerli su ile beslenenlerden daha iri vücutlu oldukları belirlenmiştir. Ancak hayvanın vücut büyüklüğü ile ovaryum büyüklüğü arasında çok zayıf bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Kritik konsantrasyonlarda MgCl2 içeren Alcian blue ile yapılan boyamalarda ovaryumdaki GAG'ların oosit içinde değil genellikle folikülü çevreleyen dokuda ve özellikle de nurse hücrelerinde ve epitel hücrelerinde biriktiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of larval and adult diet upon both ovarian development and its glycosaminoglycan (GAG) contents of Culex pipiens were investigated. Larval nutrition had no effect on development of ovarian follicles for early developing (0-8 h unfed female) stage. Instead, larval nutrition had effect on the number of the follicle. The numbers of follicle of well nourished larvae were significantly more than the poor nourished larvae. Both larval and adult diet has significant effect on ovarian development of female mosquitoes. The primer follicle of female, which fed with blood were well developed than the female fed with sugar solution.The effects of larval feeding on body size of female mosquitoes were also investigated. Body size of the female, which developed from well nourished larvae, was bigger than the malnourished larvae. On the other hand; the body size of the female, which fed on blood was greater than the body size of which fed on sugar solution. Unfortunately, there was no significant correlation between body size and ovarian size. Staining result of alcian blue in critical concentrations of MgCl2 reveals that there were no significant glycosaminoglycans contents in oocyte. Instead, glycosaminoglycans mostly accumulated the follicular epithelium and nurse cell.