Comparative evaluation of steel mesh, steel fiber and high performance polypropylene fiber-reinforced concrete in panel/beam tests
Çelik hasır, çelik fiber ve yüksek performanslı polipropilen lif ile donatılı betonların panel/kiriş testleri ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 371688
  2. Yazar: SEMİH CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LUTFULLAH TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik fiber, Çelik Hasır, Yüksek performanslı polipropilen lif, Tokluk, Plaka testi, Steel fiber, Steel mesh, High-performance polypropylene fiber, Toughness, Plate test
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çelik hasır, çelik fiber ve polipropilen fiber içeren betonların tokluk, eğilmede çekme dayanımı basınç dayanımı ve yarmada çekme dayanımı karşılaştırmaları değerlendirilmiştir. Aynı su/çimento (S/Ç) oranında ve aynı işlenebilirlikte çelik hasırlı, çelik fiberli, polipropilen fiberli 5 çeşit beton hazırlanmıştır. 10x60x60 cm plaka, 8x8x32 cm kiriş ve 10x20 cm silindir beton numuneler hazırlanmıştır. Beton numuneleri 7 ve 28 günlük basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve tokluk değerleri belirlenmiş ve sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Testlerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda, çelik hasırla yapılan beton, plaka deneyleri içinde en iyi performansı vermiştir. Ayrıca tokluk değeri için plaka testi yerine kiriş testi yapmanın etkinliğinin belirlenmesi amacıyla kiriş deneyi sonuçları plaka deneyi sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Tokluk değerinin belirlenmesi için kiriş testi yerine plaka testi yapmanın daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Comparison of concrete mixtures containing steel mesh, steel fiber and polypropylene fibers were evaluated in terms of toughness, flexural strength, compressive strength and split tensile strength. Five types of concrete were prepared with steel mesh, steel fiber and polypropylene fiber with the identical water/cement (w/c) ratio and the identical workability. 10x60x60 cm plates, 8x8x32 cm beams and 10x20 cm cylindrical concrete specimens were prepared. Compressive strength, split-tensile strength and toughness of the concrete specimens were determined at 7, 28 days of age and the results were compared. According to the results obtained from the tests, concrete made with steel mesh showed the best performance in panel tests. Also the results of the beam tests were compared with the plate test to determine the effectiveness of using beam test for toughness instead of plate test. The panel test was observed to be better for determining toughness than the beam test.