Türk mutfağına özgü bir tasarım önerisi: Kendin hazırla kendin tüket
A design suggestion which is special to Turkish cuisine: Cook it yourself
  1. Tez No: 371926
  2. Yazar: DERYA GÜRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET CAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Mutfağı, Kendin Hazırla Kendin Tüket, Ürün Tasarımı, Deneyim, Turkish Cuisine, Cook It Yourself, Product Design, Experience
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında Türk mutfağı, i) Sosyal ve geleneksel yemek yeme alışkanlıkları ve ii) Türler ve bölgeler mutfağı çerçevesinde incelenmiş; incelenen yemeklerin hazırlık ve pişirme aşamaları açısından“kendin pişir kendin tüket”mutfağına en uygun bölge ve yemekler belirlenerek, bu kriterler çerçevesinde örnek ürün tasarımı projesi oluşturulmaya çalışılmıştır. İlk olarak köklü bir tarihsel geçmişe sahip Türk mutfağı'nın tarihsel dönemleri Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet Dönemi olarak incelenmiş ve yemek yeme alışkanlıkları ele alınmıştır. Türk mutfağının günümüze kadar devam eden ve değişen özellikleri değişime neden olan çeşitli etmenler ile birlikte başlıklar altında toplanmıştır. Ardından Türk mutfağının pişirme ve servis araçları sofra adabı ile beraber konu alınıp; türler ve bölgeler mutfağının yemekleri çeşitli kaynaklar ışığında hazırlık ve pişirme aşamaları süreleriyle incelenmiştir.“Türkiye'de dışarıda yemek yeme kültürü”nü sosyal boyutlarıyla da ele alan bu tezde“kendin hazırla kendin tüket”e dayalı restoranlar incelenmiş, tüketicilerin yemek pişirme deneyimleri ile ilgili bir alan çalışması yapılmıştır. Son bölümde Türkiye bölgeler ve türler mutfağını içeren, Türk mutfağında paylaşımı ve sosyalleşmeyi de destekleyecek mangal, mobilya vedavlumbazdan oluşan ürün tasarımı örneği sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to define a design brief depending on the i) Types and regions and ii) Social and traditional eating habits of Turkish Cuisine followed by a product design suggestion combining these aspects. First of all Turkish cuisine's long history from Central Asian to Seljuk, from Ottoman culture to Republic period was examined from different sources and the traditional eating habits were emphasized. Turkish Cuisine's characteristics which have come from past to present and have changed because of some reasons, were collected under the titles. After that Turkish Cuisine's cooking and service utensils and table manners were examined also the types and regional cuisines' preparing and cooking times which have been collected from many sources, were compared with eachother. The social effects of outdoor eating habits in Turkey were discussed in this thesis.“Cook it yourself”restaurants were analyzed and a survey which is about people's cooking experinces has been prepared and applied to the customers. In the last part a combination of mangal, table and range hood design have been offered which involves Turkish eating habits, types and regions and provides socialization and communication between people.