Tavuk tüyü kullanılarak keratinaz üretiminin laboratuvar ölçeğinde optimizasyonu
Optimization of keratinase production by utilizing chicken feather in lab scale
- Tez No: 371985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. E.ESİN HAMEŞ, YRD. DOÇ. SUPHİ ŞURİŞVAN ÖNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Aktinomiset, keratinaz, optimizasyon, Placket-Burman, Yanıt Yüzeyi Yöntemi, Merkezi Kompozit Tasarım, tavuk tüyü, Actinomycetes, keratinase, optimization, Placket-Burman, Response Surface Methodology, Central Composite Design, chicken feather
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tez çalışmasında düşük maliyetli bir substrat olan tavuk tüyü kullanılarak Streptomyces sp. 2M21 ile keratinaz üretim prosesinin ölçek büyütmesine yönelik optimizasyonu amaçlanmıştır. Bu kapsamda; farklı bağımsız fermentasyon değişkenlerinin keratinaz aktivitesi üzerine etkileri Plackett-Burman tasarımı kullanılarak incelenmiştir ve Yanıt Yüzeyi Yöntemi (YYY) kullanılarak optimize edilmek üzere en yüksek etki gösteren parametreler seçilmiştir. Erlen düzeyinde gerçekleştirilen optimizasyon sonucunda en yüksek keratinaz aktivitesinin (487 U/ml) elde edilmesi için optimum koşulların mineral tuz ortamında 5 g/L tavuk tüyü, 28°C ve 5.5 gün olduğu belirlenmiştir. Optimize edilmiş koşullardagerçekleştirilen üretim sonucunda optimize edilmemiş koşullara göre enzim aktivitesinde 15 kat artış elde edilmiştir. Erlen düzeyinde belirlenen optimum koşullar altında 2 L'lik biyoreaktörde çözünmüş oksijen miktarını doğrudan etkileyen karıştırma ve havalandırma hızının YYY ile optimizasyonu sonucunda en iyi keratinaz üretiminin 150 rpm 1 vvm karıştırma ve havalandırma koşullarında gerçekleştiği belirlenmiştir. Optimum koşullar altında gerçekleştirilen biyoreaktör üretimlerinde erlen düzeyindeki ile yakın sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to optimize the culture conditions for keratinase production by Streptomyces sp. 2M21 utilizing chicken feather as a low-cost substrate in Erlenmeyer and 2 L bioreactor to scale-up. Contribution of different independent fermentation variables on keratinase activity was investigated by Plackett-Burman design. Parameters that have the highest contribution were selected for the optimization experiments which were carried out by using Response Surface Methodology (RSM). Maximum keratinase activity (487 U/ml) was obtained under optimal conditions of 28 °C, 5.0 g/L chicken feather and 5.5 days of process time. As a result of optimization studies in Erlenmeyer scale, 15 fold increase in keratinase activity was reached compared to the unoptimized conditions. Optimization of agitation and aeration rate which directly affect the level of dissolved oxygen to maximize keratinase activity in 2 L bioreactor was performed by using RSM. The experiment performed under optimized conditions in 2 L bioreactor (150 rpm, 1 vvm) resulted in maximum keratinase activity which was close to the result of Erlenmeyer scale.