Doğal Bacillus sp. suşlarından halofilik mezofil, cold aktif alkaline nötral kollajenaz ve keratinaz enzim üretimi, tüy, yün ve kollajenin enzimatik hidrolizi, hidrolizatların yem, gübre ve kozmetikte kullanılabilirliği
Production of halophilic mesophilic, cold active alkaline neutral collagenase and keratinase enzymes from natural Bacillus sp strains, enzymatic hydrolysis of feather, wool and collagen, usability of hydrolysates in feed, fertilizer and cosmetics
  1. Tez No: 935721
  2. Yazar: SÜREYYA KOCAMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Keratinaz, Kollajenaz, Bacillus sp. Gübre, Kozmetik ürünleri, Keratinase, Collagenase, Bacillus sp. Fertilizer, Cosmetic products
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Bu çalışmada Tuz gölü, Tavuk üretim çiftliklerinin atık depolarından, alınan örnekler 80ºC su banyosunda ısı şoku uygulanarak koloni morfolojilerine göre Bacillus sp olanlar izole edilmiştir. Suşlar 16S moleküler tanılama ile tür düzeyinde tanımLanmıştır. Enzim üretimi için seçilen iki keratinaz ve iki kollajenaz üreticisi suşa EMS ve UV mutasyonu uygulanarak enzim üretim verimLiliği test edilmiştir. EnzimLer tavuk tüyü, tüy unu ve kemik unu kullanılarak hidrolizasyon analizleri yapılmıştır. EnzimLer ve hidroliz ürünlerinin HPLC, Antioksidan, Antibakteriyel, Fibrinolitik etki, Gümüş giderme, bitkisel ve hayvansal performansa etki, Yara iyileştirme ve deriden kıl giderimi uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Moleküler tanılama sonunda keratinaz üreticisi Bacillus sp. SK-36 Bacillus albus, Bacillus SK-27 Brevibacillus agri, kollajenaz üreticisi Bacillus SKK-2 Lysinibacillus fusiformis, Bacillus sp. SKK-5 Bacillus tropicus olarak tanımLanmıştır. Bacillus albus optimum aktivitesini 10ºC ve pH 10.0 da göstermiştir. Zymogamda 38 kDa'luk tek aktivite bandı elde edilmiştir. Brevibacillus agri optimum aktivitesini pH 10.0 ve 50ºC de göstermiştir. Zymogram analizinde 240 ve 166 kDa'luk iki band elde edilmiştir. Enzim 20-80ºC ve pH 6-13 aralığında %100 stabildir. %15 NaCL de %104 aktivite göstermiştir. Lysinobacillus fusiformis 0ptimum aktivitesini pH 7.0 ve 50ºC de göstermiştir. Zymogram analizinde 160, 91, 59 kDa ağırlığında 3 aktivite bandı elde edilmiştir. Enzim metallo-serin proteaz özelliğindedir. Bacillus tropicus optimum aktivitesini pH 11.0 ve 10ºC de göstermiştir. Zymogram analizinde 98 ve 48 kDa iki band elde edilmiştir. Enzim 70-90ºC aralığında %113 stabil kalmıştır. %20 NaCL konsantrasyonunda %93 aktiviteye sahiptir. Enzim pH 10 da %65 stabil kalmıştır. Enzim metallo-serin proteaz özelliğindedir. İzole edilen enzimLer cold ve mezofil, alkali, termostabil, NaCL stabil, inhibitör, şelatör, deterjan, okside edici ajanlar ve metal iyonlarına dirençli ve indüklenebilir özelliktedir. EnzimLer deri, tekstil, bitkisel üretim, hayvansal üretim, et endüstrisi ve kişisel bakım ürünlerinin üretildiği bütün alanlara uygulama potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study, samples taken from waste storages of chicken production farms in Salt Lake were heat shocked in 80ºC water bath and Bacillus sp. were isolated according to their colony morphology. Strains were identified at species level with 16S molecular identification. Two keratinase and two collagenase producer strains selected for enzyme production were subjected to EMS and UV mutation to test enzyme production efficiency. Hydrolyzation analyses of enzymes were performed using chicken feather, feather meal and bone meal. FT-IR, HPLC, antioxidant, antibacterial, fibrinolytic effect, silver removal, effect on plant and animal performance, wound healing and hair removal from skin were performed for enzymes and hydrolysis products. As a result of molecular identification, keratinase producer Bacillus sp SK-36 was identified as Bacillus albus, Bacillus SK-27 as Brevibacillus agri, Collagenase producer Bacillus SKK-2 as Lysinibacillus fusiformis, Bacillus sp SKK-5 as Bacillus tropicus. Bacillus albus showed its 0ptimum activity at 10ºC and pH 10.0. A single activity band of 38 kDa was obtained in zymogam. Brevibacillus agri showed its 0ptimum activity at pH 10.0 and 50ºC. Two bands of 240 and 166 kDa were obtained in zymogram analysis. The enzyme is 100% stable in the range of 20-80ºC and pH 6-13. It showed 104% activity in 15% NaCL. Lysinobacillus fusiformis showed its optimum activity at pH 7.0 and 50ºC. In the zymogram analysis, 3 activity bands weighing 160, 91, 59 kDa were obtained. The enzyme has metalloserine protease property. Bacillus tropicus showed optimum activity at pH 11.0 and 10ºC. Two bands weighing 98 and 48 kDa were obtained in the zymogram analysis. The enzyme remained 113% stable in the range of 70-90ºC. It has 93% activity at 20% NaCL concentration. The isolated enzymes are cold and mesophilic, alkaline, thermostable, NaCL stable, inhibitory, chelating, detergent, oxidizing agents and metal ions resistant and inducible. The enzymes have the potential to be applied to all areas where leather, textile, plant production, animal production, meat industry and personal care products are produced.