An experimental study on turning with abrasive waterjet
Aşındırıcılı sujeti ile tornalama üzerine deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 372032
  2. Yazar: MUHANNAD AKRAM HASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İMAM HÜSEYİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aluminum alloy, abrasive water jet turning, material removal rate, surface roughness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada deneysel bir tornalama sistemi tasarlanmış, imal edilmiş ve aşındırıcılı sujeti makinesiyle birleştirilerek işlem parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü(Ra), malzeme kaldırma hızı(MRR) ve parçanın işlemden sonraki son çapı(df) üzerindekietkilerideneylerlearaştırılmıştır. ÖrneklerdahaziyadesıklıklaotomotivveuçakendüstrilerindekullanılanAluminum alaşımdan (Al 7075-T6) hazırlanmıştır.Deneylerüçfarklıçaptakimalzemelerleyapılmıştır.20mm, 25mm ve 30 mm çaplarındaörneklerhazırlanmıştır. Su jetibasıncı(p), ilerlemehızı (f) vesujetiçarpmamesafesiişlemparametreleriolarakalnmıştır.Bu çalışmadaörnekparçaçapları da diğerbir factor olarakelealınmıştır. Bu dört factor içinüçseviyeli tam faktöryeldeneytasarımına gore toplam 81 deneygerçekleştirilmiştir. İşlemparametrelerinin Ra, MRR vedfüzerindekietkileri Minitab® yazılımıileeldeedilmiştir. Deneylerinsonucuna gore, ilerlemehızınınvesujetiçarpmamesafesininyüzeykalitesine, malzemekaldırmahızıve son çapdeğeriüzerinde en etkiliparametrelerolduğugözlemlenmiştir. AnahtarKelimeler: Aluminyumalaşım, aşındırıcılısujetiyletornalama, malzemekaldırmahızı, yüzeypürüzlülüğü.
Özet (Çeviri)
In this study an experimental turning set up is designed, constructed and coupled with abrasive water jet cutting machine and the effect of turning process parameters on surface roughness (Ra), material removal rate(MRR) and final diameter (df), have been investigated through a series of experiments. Aliminum alloy (Al 7075-T6) which is frequently used in automotive and aerospace industries is used as the workpiece material. Experiments are performed on three different diameters. Specimens from 20 mm, 25mm and 30mm diameters are prepared. Water jet pressure (p), feed rate (f), waterjet impact distance (e) are the three cutting parameters. Diameter of the workpiece (d) is considered as another factor in this study. A total of 81 AWJ turning experiments are conducted basing on three-level full factorial design of experiment for the four factors. The effects of process parameters on Ra, MRR and final diameter have been investigated by Minitab software®. From the results of these experiments it is noticed that waterjet impact distance and the feed rate are the most effective parameters on the material removal rate and surface quality and final diameter.