Pressure gradient prediction of oil-water two phase flow through horizontal pipe
Yatay boru kullanarak yağ ve su iki-fazlı akış basınç gradiyenti tahmini
- Tez No: 372047
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAŞAR GÜNDOĞDU, YRD. DOÇ. DR. FUAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), iki fazlı akım, basınç gradiyenti, sıvı miktarı, büyük çap, yatay boru, Yağ-su tabakalı ve tabakalı dalgalı akım, CFD, two-phase flow, pressure gradient, volume of fluid, large diameter, horizontal pipe, oil-water stratified and stratified wavy flow
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasında, tabakalı ve tabakalı dalga akış rejimleri ANSYS Fluent yazılımı kullanılarak yağ (1.57 mPa s viskozite ve 780 kg/m3 yoğunluk) ve su iki-fazlı akışı için 0.0254 ve 0.508 metre arasında bir çapa sahip küçük ve büyük yatay çelik borularda sayısal olarak ortaya konmuştur. İki fazlı akışkan hacimleri (AH) yöntemi ile beraber Realizable k- ε ve Shear Stress Transport k- ω (SST) türbülans modelleri akışı sayısal olarak çözümlemek için kullanılmış, hidrodinamik parametrelerin (0.2-1.2 m/s aralığında hızların, 20-80 % aralığında suyun hacimsel oranının, ve boru çapının) basınç gradiyenti üzerindeki etkileri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar boru çapının basınç gradiyenti üzerinde etkisinin oldukça kuvvetli olduğunu göstermiştir. Tabakalı dalga akış rejiminde, suyun hacimsel oranının 40 % ve 60 % olduğu büyük çaplı borularda basınç gradiyentinde akış rejimi dönüşümü sırasında bir zirveye ulaştığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, Shear Stress Transport k-ω türbülans modeli kullanılarak elde edilen sonuçlar, Realizable k-ε türbülans modeli kullanılarak elde edilen sonuçlara göre, literatürde bulunan deneysel sonuçlarla genelde daha uyum içerisindedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, stratified and stratified wavy flow regimes have been investigated numerically for the oil (1.57 m Pa s viscosity and 780 kg/m3 density) and water two-phase flow in small and large horizontal steel pipes with a diameter between 0.0254 to 0.508 m by ANSYS Fluent software. Volume of fluid (VOF) with two phases flows using two equations family models (Realizable k- ε and Shear Stress Transport k–ω (SST)) in turbulence modeling is applied used to simulate flow to obtain the hydrodynamic parameters effect of velocities in the range of 0.2-1.2 m/s, volume fraction of water in the range of 20-80 %; and diameters on the pressure gradient. The results show that the pipe diameter has a large effect on the pressure gradient. Furthermore, it was found that at 40 % and 60 % water volume fraction for large diameters, where stratified wavy flow patterns prevail, there is a peak in the pressure gradient during phase inversion. The pressure gradient is found by Shear Stress Transport k–ω turbulence model better than those found by Realizable k- ε turbulence model according to compare with published experimental studies.