Siyah figür ve kırmızı figür tekniğinin serigrafi ile seramik form yüzeylerinde uygulanması
Implementetantation of black figure and red figure styles by print making on ceramic form surfaces
- Tez No: 372100
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERAP ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Printmaking, ceramics, ancientGreek, blackandredfigurestyle
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoseramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski bir sanat olan seramik çeşitli ihtiyaçları karşılamasının yanı sıra yüzeyindeki bezemeler ile geçmiş yüzyılların yaşam biçimi, süslemesini, belgelendirmek amacıyla da önemli bir veri oluşturmaktadır. Neolitik dönemden önce avcı toplayıcı olan insanoğlu yerleşik düzene geçmesiyle birlikte salt gereksinmelerden dolayı yaptığı kap kaçak formların yüzeylerinde bir anlatım aracı olarak kullanılmaya başlamış ve döneminin kültürünü günümüze taşıyan araçlar olmuştur. Antik dönem yunan çömlekleri üzerindeki siyah ve kırmızı figür teknikleri ile yapılmış olan bezemelerde en güzel örneklerini göstermekteyiz. Bu tez çalışmasında M.Ö. 6. ve M.Ö. 5. yüzyıl çömlekçilerinin çeşitli vazo ve adak levhaları üzerine betimledikleri resimler konu alınarak yapılmıştır. Yunan vazo ressamları, mitolojiden ve günlük hayattan pek çok konuyu resmettikleri gibi çömlekçilikle de ilgili resimler yapmışlardır. Bu resimler o kadar detaylıdır ki, art arda sıralandıklarında çömlekçilerin kili çıkartmasından yaptıkları ürünleri satmalarına kadar bütün evreleri, resimli bir roman gibi izlemek mümkün olmaktadır. Burada amaçlana, bu sahnelerin ışığında antik Yunan çömlekçiliği hakkında bilgi vermektir. Araştırma sonucunda siyah-kırmızı tekniği serigrafi baskı kullanılarak seramik yüzeylerde uygulanabilirliği ortaya çıkmış, sanatsal amaçla özgün görünümler elde edilebileceği görülmüştür. Anahtar kelimler: Serigrafi baskı, seramik, antik yunan, siyah-kırmızı figür tekniği.
Özet (Çeviri)
Ceramicsthat is as old as human history compensated various need sandalso an important element of archivingby the life style of past centuries with surface decorations. Before the Neolithic period human hunter-gatherers transformed to settled life and for this reason that became necessary to use the ceramic surfaces for expression too landal so equipment which brings that period's culture to today. The best examples of the black figure and red figure on the surface decorations of antiqueperiod of Greek pottery are seen. This study consists the BC 6th and BC 5th century potters and painters various vase and votive plates and the painters' subjects of the theme has been examined. Greek vase painters, from my thology to daily life painted many is sue sandal sopainted about potteries. Those paintings are so detailed that when they are enumerated one byoneall the phases from potters' claymining to selling productions can be possible to watch like in comics. The aim of this study is to give information about Greek pottery in thes cope of this scene. At the end of the study the possibility of black figure style print making on ceramic surface is provedand art is ticmeaning genuinevisions can be accomplished has been seen.