Antalya Müzesi Etnografya Bölümü'nde bulunan ahşap eserlerin süsleme özellikleri
Decoration properties of the wooden works in the Ethnography Department of Antalya Museum
  1. Tez No: 372111
  2. Yazar: ELİF TÜBA AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ETİKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Antalya Müzesi, ahĢap iĢleme, süsleme, Antalya, The Museum of Antalya, Woodworking, Decorating
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalıĢmada, Antalya Müzesi Etnografya Bölümü‟nde teĢhirde bulunan süslemeli 49 adet ahĢap eserin süsleme özellikleri incelenmiĢ ve eserler ait oldukları dönem, kullanım amaçları ve süslemelerini oluĢturan ahĢap iĢleme tekniklerine göre sınıflandırılarak açıklanmıĢtır. Her bir eser için fotoğrafları ve desen çizimleri ile desteklenen bilgi formları oluĢturulmuĢtur. Bilgi formlarında ahĢap eserlerin kullanım amacı, dönemi, boyutları, iĢleme tekniği, süsleme özellikleri envanter kayıtlarına da dayanarak verilmiĢtir. AraĢtırma sonucunda Antalya Müzesi Etnografya Bölümü‟nde teĢhir edilen 49 adet süslemeli ahĢap eserin müzeye geliĢ tarihi, kullanılan malzeme ve süsleme özellikleri ile iĢleme tekniği konularından elde edilen bilgilere göre çoğunlukla XVIII. yüzyıla ait olduğu belirlenmiĢtir. Eserlerin çoğunluğunun iĢlenmesinde yüzey oyma tekniğinin kullanıldığı ve yine çoğunluğunun mutfak eĢyası ve mimari eleman olarak kullanılmak üzere üretildiği saptanmıĢtır. Süsleme özellikleri incelendiğinde çoğunlukla bitkisel motif olarak; dal, yaprak, penç ve stilize çiçek motiflerinin, geometrik süslemede; eĢkenar dörtgen, dikdörtgen, üçgen, kare ve daire gibi Ģekiller ile zikzak ve birbirine paralel çizgilerin, sembolik motif olarak; altı ve sekiz kollu yıldız motiflerinin figüratif süsleme olarak; horon oynayan erkek motifi ile kuĢ ve boğa baĢı gibi hayvan figürlerinin kullanıldığı belirlenmiĢtir. Çarkıfelek motifi de eserlerin süslenmesinde kullanılan diğer bir motiftir.
Özet (Çeviri)
In this study, 49 embellished pieces of wood work from the Antalya Museum‟s Ethnography section have been examined and classified. Classification depends on each pieces‟ garnishing features, the period of time that they belong to, the purpose of use, and wood work processing techniques. Information forms were created supported by each piece of works design drawing and photographs. The purpose of the use of each artifacts as well as their time period, dimensions, process techniques, and garnishing features are given on the information forms based on the inventory records. As a result of the research, it has been determined that 49 embellished wood works belong to mostly XVIIIth century. The information obtained from the subjects that the date of arrival at the museum, materials used, ornamental features and processing technique. It has been identified that surface carving technique was used at the majority of artifacts in the processing, and it has also been detected that most of the artifacts were produced to be used as kitchen utensils and architectural elements. When garnish properties were examined mostly-as floral motifs- it was found that the branches, leaves, penç and stylized flowers; it was detected that rhombus, rectangle, triangle, squares and circles with parallel lines were used more at geometric decoration, as symbolic motifs; It was seen that six and eight pointed stars as symbolic motifs, men playing horon motifs as figurative ornament motif; bird as bull‟s head motif as animal decorative motifs were used. Passionflower motifs were the other motif as a decorations were used.