Günümüz Döşemealtı halılarının renk, motif ve desen özellikleri
Present-day Döşemealti carpets colors, motif and pattern properties
- Tez No: 372112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ETİKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Antalya, El dokuması halı, DöĢemealtı halıları, Antalya, Hand-woven carpets, DöĢemealtı carpets
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, Antalya ilinde bulunan Döşemealtı halılarının günümüzdeki durumunu ve renk, motif ve desen özelliklerinde görülen değişimi saptamak ve belgelemektir. Çalışmanın materyalini, Antalya Müzesi envanterine kayıtlı Döşemealtı halıları, Antalya Döşemealtı ilçesi Kovanlık, Aşağıoba, Camili, Ilıca ve Killik köylerine yapılan ziyaretlerde tespit edilen Döşemealtı halıları, Antalya Kaleiçi'nde el dokuması halı satış mağazalarında bulunan ve T.C. Kültür Bakanlığı'nın 5 ciltlik Türk El Dokuması Halı katalogunda yer alan Döşemealtı halıları oluşturmaktadır. Geleneksel Döşemealtı halılarının renk, motif ve desenleri tespit edilmiş, bu motif ve desenlerin çizimleri yapılmıştır. 1990 yılı temel alınarak bu yıl ve daha sonra dokunan halılar günümüz Döşemealtı halıları başlığı altında incelenmiştir. Bu halıların da renk, motif ve desen özellikleri tespit edilmiş, motif ve desenlerin de çizimleri yapılmıştır. Günümüz halıları olarak belirlenen halıların geleneksel halılar ile aralarındaki farklar tespit edilerek Döşemealtı halıcılığının renk, motif ve desen özellikleri açısından yaşadığı değişim ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this search is to determine and authenticate the change in the colors, motifs and patterns properties also modern situations of Döşemealtı carpets which are located in the province of Antalya. The materials of this search are the döşemealtı carpets located in Antalya museum and Döşemealtı district of the villages Kovanlık, Aşağıoba, Camili, Ilıca, Killik also hand-woven carpet shops in the city center of Antalya Kaleici in addition to these Turkish Ministry of Culture of the five-volume Turkish Hand Woven Carpets catalog. Traditional Döşemealtı carpet's colours, motifs and patterns which were used had determined and drawn. Based on 1990 and later of this year Döşemealtı carpets under the title of present-day Döşemealtı carpets were examined. Also this carpet's colours and motifs which were used had determined and drawn. Döşemealtı carpet's changes of colors, motifs and patterns experienced in terms of features have been introduced that determining today's carpets between traditional carpets differences.