Görsel sanatlarda anlatım biçimi olarak kolaj tekniği ve Yunan mitolojisinden öykünmeler: Musalar
As a form of expresssion collage tecni̇que i̇n vi̇sual arts and emulations from Greek mythology: Muses
  1. Tez No: 372117
  2. Yazar: TENNUR YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yunan mitolojisi, Görsel sanatlar, Kolaj, Musalar, Greek mythology, Visual arts, Collage, Muses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Görsel sanatların anlatım biçimlerinden biri olarak bilinen kolaj tekniği bir çok sanat dalında kullanıldığı gibi özellikle resim alanında önemli bir yere sahiptir. Uzun yıllardır uygulanan kolaj tekniğinin Kübizm akımından itibaren ortaya çıktığı bilinmektedir. Özellikle Picasso, Braque ve Gris'in çalışmalarında kolaj tekniği vardır. Picasso ve Braque kolaj tekniğinin en etkili ressamlarındandır. Bu teknik aynı zamanda farklı sanat dallarında da görülmektedir. Dadaizm ve Pop Sanatında kolaj tekniğine uygun örnekler verilmiştir. Kübizm akımındaki parçalara ayırma, geometrik şekillere ayırarak resmetme ve sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan eş zamanlılık kavramından bahsedilmiştir. Bir diğer akım olan Dadaizm, geleneksel çalışmalara karşı gelir ve gündelik eşyaları kullanarak çalışmalar üretir. Dadaist sanatçılara örnek olarak Marcel Duchamp, Francis Picabia, Jean Arp ve Max Ernst söylenebilir. Tez çalışmasında kolaj tekniği uygulanan diğer akım da Pop Sanatıdır. Pop Sanatı'nın ortaya çıkmasında etkili olan faktörler; Bunlardan biri Amerikan seri üretimindeki artıştır. Artan bu seri üretim sayesinde sosyal hayattaki ilişkilerin de farklılaştığı ve bu durumun sanat üzerinde de etkisi olduğu düşünülmektedir. Pop Sanatı'nın önemli sanatçıları arasında Peter Blake, Richard Hamilton, Allen Jones, Ron Kitaj ve Andy Warhol vardır. Bu çalışmanın konusu, Musaların Kolaj tekniği ile anlatılmasıdır. Mitolojinin tanımı, özellikleri, dini boyutu ve sanatı ile olan ilişkisi genel olarak anlatılmıştır. Kolaj tekniği ile birlikte Yunan mitolojisi de genel olarak anlatılmıştır. Mitolojik yaratıklar, ölümsüz kahramanlar, tanrı ve tanrıçalardan söz edilmiştir. Yunan mitolojisi resim sanatı ile birlikte aynı zamanda farklı sanatlara da konu olmuştur. Gustave Moreau, Pallaiolo, Botticelli çalışmalarında mitolojik konulara yer vermişlerdir. Sanatçılar çalışmalarında sadece tanrı, tanrıça ve mitolojik yaratıklara değil aynı zamanda onların öykülerine de yer vermişlerdir. İşlenen mitolojik karakteri simgeleyen unsurlardan da yararlanmışlardır. Yapılan tezin son bölümünde Yunan mitolojisi içinde yer alan Musaların öyküsünden hareketle yaptığım çalışmalar yer almaktadır. Musalar, dokuz kardeşten oluşmaktadır ve her birinin ilham verdiği sanat dalları bulunmaktadır. Bu sanat dalları ve karakter olarak simgeleri kullanılarak her biri için ayrı kolaj çalışması yapılmıştır. Yapılan kolaj çalışmalarında etkilediği sanat dalına ait ip uçları ve Musaları ifade eden simgelerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Known as one of the collage technique of Visual Arts, used a lot of art, especially as used in the department of painting has an important. Collage technique applied for many years has been known to arise from the Cubism movement. Especially Picasso, Braque and Gris are collage technique in the Works. Picasso and Braque are the most influential painters of the collage technique. This technique at the same time seen in different branches of art. Dadaism and Pop art are given as examples. Cubism in disassembly, geometric shapes have an important place in the history of the art, iconography, and by separating the concept of concurrency. The another movement is Dadaism come against traditional work and produce works using everyday items. Among the Dadaist artist Marcel Duchamp, Francis Picabia, Jean Arp, Max Ernst can be said. Another movement Pop art is located in the thesis. Effective factors in the emergence of Pop art; one of them, an increase in the production of the American series as well. Thanks to the increasing and varied social life this serial production relations and the effect that this condition is thought to be the art. Among the important artists of Pop art Peter Blake, Richard Hamilton, Allen Jones, Ron Kitaj and Andy Warhol. The subject of this study is described with Collage technique of Moses. Mythology of the definition, features, relations with the religious dimension and the arts are described generally. Greek mythology with Collage technique has been explained in general. Mythological creatures, immortal heroes, gods and goddesses are mentioned. Greek mythology with painting art but also has been the subject of different arts. Gustave Moreau, Pallaiolo, Botticelli were placed on mythological subjects in the study. İn the work of artists not only Gods, Goddesses and mythological creatures, but also gave their stories also included. Symbolizing the mythological character elements are rendered also benefited. The last part of the thesis in Greek mythology is contained in the story of Muses located my works. Muses, consists of nine siblings and each of them gave inspired art. As this branches of art and character icons for each of the distinct collage work using. The collage work of art belongs to the branch tips and Muses affect the expression consists of the symbols.