Türk grafik sanatı eğitimine katkısı açısından grafik sanatçısı Sait Maden'in sanatı ve düşünceleri üzerine bir araştırma
Contri̇bution of graphi̇c art educati̇on for Turki̇sh graphi̇c arti̇st Sai̇t Maden's a research on art and opi̇ni̇ons
  1. Tez No: 372158
  2. Yazar: SELMA CERAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLGANİ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sanat Eğitimi, Tasarım, Grafik Tasarım, Grafik Tasarım Sanatı Eğitimi, Sembol / Simge / İkon, Kitap Kapağı, Education, Arts Education, Design, Graphic Design, Graphic Design Art Education, Symbol / Symbol / Icon, Book Cover
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Tasarımlarının dışında tasarım bilincinin oluşması adına ürettikleriyle saygıyı hak eden Türk grafik tasarımının mimarı, grafik sanatının en önemli temsilcisi, aynı zamanda ressam, şair, çevirmen, yayıncı kısaca önemli bir sanat adamı olan Sait Maden'in düşüncelerinin ve eserlerinin Türk grafik sanatı eğitimine katkıları ve etkileri araştırılmış, sonuçları ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde grafik tasarım sanatı ile ilgili genel tanım ve kavramlar açıklanmış olup, grafik tasarım sanatı tarihi sürecindeki gelişmeler ile grafik tasarım sanatı eğitiminin gelişimi, sorunları ve geleceği incelenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Sait Maden'in yaşam öyküsü, Sait Maden'in grafik tasarım sanatını etkileyen ortam ve etmenler, Sait Maden'in sanatının önemi ve Türk grafik tasarım sanatı ortamına katkıları ve etkileri ile eserleri incelenmiş, var olan kaynaklar düzenlenerek hayatı boyunca Türk grafik sanatına içtenlikle bağlı olan sanatçının tanıtılması amaçlanmıştır. Üçüncü bölümde ise Sait Maden'in grafik tasarım sanatı tarihine bakış açısı ve katkıları ile çok yönlü sanatçı kimliği bağlamında katıldığı sanatsal, etkinlikler ve özgün düşüncelerine getirilen bazı eleştiri ve yorumlar aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, thoughts of Sait Maden who is architect of Turkish Graphic Design Art, the most important representative of graphic art, at the same time poet, painter, publisher and translator briefly an important artist, and also who reserves respect with his productions except his works produced in name of composing design conscious and contributions and affections of his works to Turkish Graphic Art Education have been researched and its results have been tried to be set forth. This research composes three sections. General descriptions, terms about graphic design art, developments within graphic design historical period, development, problems and future of graphic design art education were tried to be examined at the first section. In the second section, life of Sait Maden, environments and functions affecting graphic design art of Sait Maden, importance of Sait Maden's art, his contributions and affections to Turkish graphic design environment and his works have been examined and current resources have been arranged and so introduction of the artist who is sincerely bound to Turkish Graphic Art during all his life has been aimed. In the third section, the view aspect of Sait Maden to graphic design art history and some commits and critics about his attendant artistic facilities and his authentic thought in the scope of his sophisticated artist identity were tried to be narrated.