Okul çalgılarının ilköğretim müzik dersi kazanımlarına ulaşmadaki etkililiğinin incelenmesi
The examination of the impact of school musical instruments on primary school music class' reach to its acquisitions
- Tez No: 372167
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYCAN ÖZÇİMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Okul Çalgıları, İlköğretim, Kazanımlar, Müzik Dersi, School Musical Instruments, Primary Education, Acquisitions, Music Class
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Okul çalgılarının ilköğretim müzik dersi kazanımlarına ulaşmasında hangi çalgı (blok flüt, bağlama, gitar) daha etkilidir? problemine yönelik uygulamanın çalışma grupları üzerindeki etkisini belirlemek üzere yapılan bu çalışma deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın tutarlı ve anlamlı sonuçlar vermesi adına deneysel desen kullanılmış ve“öntest-sontest”modeli seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Nevşehir İli 75. Yıl İlköğretim Okulunun üç şubeden oluşan 6. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. İlköğretim ders müfredatı incelenerek, yardımcı kaynaklar taranarak ve uzman görüşlerinden faydalanılarak 3 çalgının kazanımlar üzerindeki etkisini incelemek için 6. sınıf 2012-2013 eğitim öğretim yılı müzik dersi kazanımlarından 11 tanesi belirlenmiştir. Belirlenen kazanımlar her sınıfa farklı bir çalgı ile (blok flüt, bağlama, gitar) uygulanmış ve her hafta bir kazanıma yer verilmiştir. Blok flüt, bağlama ve gitar çalgılarının, müzik dersi kazanımlarına etkisini ortaya çıkarmak amacıyla uzman görüşlerinden faydalanılarak bilişsel giriş davranışları (ön öğrenmeler) testi ve başarı testi hazırlanmıştır. 3 sınıf ve 73 öğrenciden oluşan çalışma grubuna ön test uygulanmış, 11 haftalık eğitim sürecinin ardından son test uygulanarak bulgular incelemeye alınmıştır. Ayrıca 11 haftalık çalışmanın kamera kayıtları üç uzman tarafından incelenerek görüşleri alınmıştır. Deney grubunu oluşturan her bir sınıfın kazanımları öğrenme ve uygulama beceri düzeyleri Başarı Testi ve 5'li Likert tipi derecelendirme ölçeği ile değerlendirilmiştir. Deney sonucunda elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile One Way Anova, Pearson Korelasyon, Levene, Shapiro-Wilks, Kruskall-Wallis Varyans ve Scheffe testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda kazanımlar üzerinde her üç çalgının da etkili olduğu görülmektedir. Ön test – son test sonuçlarının karşılaştırılması, uzman görüşleri ve uyum tablosu incelendiğinde üç çalgının da farklı kazanımlarda başarı seviyesini arttırdığı; fakat gitar çalgısının 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında, çok büyük bir farklılık tespit edilmemekle birlikte, daha etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study which has been conducted to define the impact of experimental intervention on experiment groups aimed at the question of 'Which instrument is more effective on school instruments' (recorder-block flute, bağlama, guitar) reach to primary school music class acquisitions?' is an experimental study. In order that the research reaches to consistent and sensible results, an experimental design has been employed and“pretest – posttest”model has been preferred. The work group of the research consists of 6th grade students of three different groups/branches in 75. Yıl Primary School in the city of Nevşehir. Primary school curriculum has been examined, supplementary resources have been reviewed, and expert views have been asked; and finally 11 of 6th grade 2012-2013 school year music class acquisitions have been determined to examine the impact of 3 instruments on acquisitions. The determined acquisitions have been applied with a different instrument (recorder, bağlama, guitar) in each class and one instrument has been used every week. In order to discover the impact of recorder, bağlama, and guitar on music class acquisitions, cognitive entry behaviors (pre-acquisitions) test and performance test have been designed by using expert view. Pretest has been applied to work group which constitutes of 73 students and 3 classes and after 11- week education process, post test has been applied and findings have been examined. viii In addition, video recordings of 11-week study have been examined by three experts and their views have been asked. Acquisitions and level of learning and practice skills of each of the classes which constitute the experiment group have been evaluated via Achievement Test and 5-point Likert scale. Data gathered via the experiment have been analyzed via SPSS statistical software with One Way ANOVA, Pearson's Correlation, Levene, Shapiro-Wilks, Kruskal-Wallis, Variance, and Scheffe tests. In the results of the research, it has been observed that all of the three instruments have an impact on acquisitions. When the comparison of pretest-posttest results, expert views and table of compliance are examined, it can be seen that all of the three instruments increase the level of success, however the guitar have a slightly stronger impact on 6th grade music class acquisitions.