Öğretmenlerin evlilik uyumu ile yaratıcılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Beylikdüzü örneği)
Marital adjustment and creativity of teachers to examine the relationship between (Example Beylikdüzü)
- Tez No: 372325
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, evlilik, öğretmenlerin evlilik uyumu, yaratıcılık, evlilik ilişkisi, Marital harmony, marriage, marital adjustment of teachers, creativity, marriage relationship
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Öğretmenler, gelecek kuşakların bilişsel, duyuşsal, devimsel gelişimi ve yaşama biçimini yönlendiren, iletişim, araştırma ve yaratıcılık becerilerinin gelişimini etkileyen kişilerdir. Bu araştırmadaki amaç, öğretmenlerin evlilik uyumuları ile yaratıcılıkları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu araştırmada İstanbul İli Avrupa Yakası Beylikdüzü İlçesinde resmi okullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin evlilik uyumları ile yaratıcılıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Evlilik uyumu üzerinde cinsiyet, yaş, eğitim durumu, evlilik süresi, evlenme biçimi ve çocuk sahibi olma değişkenlerinin etkileri araştırılmıştır. Çocuk sahibi olma değişkeninin evlilik uyumu puan ortalamaları üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğu ve bu farkın çocuğu olmayan grubun lehine olduğu tesbit edilmiştir. Yaratıcılık üzerinde yaş, cinsiyet, branş, okul türü, eğitim durumu, evlilik süresi, evlenme biçimi ve çocuk sahibi olma değişkenlerinin etkileri araştırılmıştır. Evlilik süresi değişkeninin yaratıcılık puan ortalamalarında anlamlı bir farklılık oluşturduğu ve bu farkın evlilik süresi uzun olan gruplar lehine olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Teachers of future generations, cognitive, affective, and ways of life that directs the kinetic development, communications, research and creativity, who are influencing the development of skills. The purpose of this study, devoted and creative teachers who aimed to measure the creativity of harmony in marriage. In this study, in the province of Istanbul European Side Flat District, who serves in the official school teachers have investigated the relationship between creativity with marital harmony. The effects of parameters that gender, age, educational status, length of marriage, way of marriage and having children on marital adjustment were investigated. It was detected that the parameter of having children led to a significant difference on the point averages of marital adjustment and that the difference is in favor of the group without children. The effects of parameters that age, gender, branch, type of school, educational status, length of marriage, way of marriage and having children on creativity were investigated. It was detected that the parameter of length of marriage led to a significant difference on the point averages of creativity and that the difference is in favor of the group with longer length of marriage.