Osmanlı bürokrasisinde Giresunlu devlet adamları (1879-1909)
Civil servants from Giresun in Ottoman bureaucracy (1879-1909)
- Tez No: 372390
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Giresun, Şebinkarahisar, Sicill-i Ahvâl, II. Abdülhamit, Giresun, Sebinkarahisar, Personal Registry, II. Abdulhamit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
XIX. yüzyılda yapılan reformlardan biri de memurlar üzerinde olmuştur. II. Abdülhamit'in tahta çıkmasından sonra Sicill-i Ahvâl Komisyonu'nun kurulmasıyla birlikte devlet kademesinde yer alan memurların sicil kayıtları tutulmaya başlanmıştır. Bu çalışmada sicill-i ahvâl kayıtlarında yer alan 157 Giresunlu memurun biyografisi incelenmiştir. Böylece Giresunlu memurların Osmanlı bürokrasisindeki yeri ve önemi daha iyi anlaşılacaktır. Son olarak bu çalışma, Giresun'un yerel tarihi ve aile tarihi araştırmalarına da katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The one of the reforms in the 19. century is related with the civil servants. After accession to the throne of Abdulhamit II personnel records of the civil servants was started to be kept by means of the foundation of Commission for the Personnel Records. In this study the biographies of 157 civil servants from Giresun in register of Commission for the Personnel Records were searched. By this way position and importance of civil servants from Giresun in Ottoman bureaucracy would be better understood. Finally this study would lead the researches in local history and family history.