Performans değerlendirme sisteminden duyulan memnuniyet üzerine üretim sektöründe bir alan araştırması
A field research at production sector on satisfaction from performance appraisal system
  1. Tez No: 372389
  2. Yazar: MUAMMER İŞLEYEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ERENLER TEKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirme, algılanan sistem bilgisi, örgütsel adalet, iş tatmini, Performance appraisal, perceived system knowledge, organizational justice, job satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Performans değerlendirme sistemi insan kaynakları yönetiminin en önemli unsurlarından biridir. İşletmelerin, performans değerlendirme sisteminden bekledikleri en büyük fayda işletmenin karını arttırmaktır. İşletmenin karını arttırmayı hedefleyen örgüt uyguladığı performans değerlendirme sistemi konusunda çalışanların algısını dikkatten kaçırmamalıdır. Bu çalışmada, üretim sektöründe faaliyet gösteren ve performans değerlendirme sistemi uygulayan köklü bir firma baz alınmıştır. Çalışma kapsamında performans değerlendirme sisteminden duyulan memnuniyetin; algılanan sistem bilgisi, örgütsel adalet ve iş tatmini ile aralarındaki ilişkilere bakılmış olup aynı zamanda performans değerlendirme sisteminden duyulan memnuniyetin, cinsiyet ve eğitim değişkenlerine göre değişip değişmediği de incelenmiştir. Bu ilişkilerin tespitinde SPSS programından yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda çalışanların performans değerlendirmeden duyduğu memnuniyetin; algılanan sistem bilgisi, örgütsel adalet ve iş tatmini ile pozitif yönde ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda performans değerlendirme sisteminden duyulan memnuniyetin cinsiyet değişkenine göre farklılık göstermediği tespit edilmiş olup eğitim düzeyi değişkenine göre ise farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Performance appraisal system is one of the most important parts of human resource management. The greatest benefit that organizations expect from a performance appraisal system is to increase the profit of the organization. An organization aiming to increase its profits should not disregard the perception of its employees about the performance appraisal system the organization uses. This study is based on a well-established production sector company which conducts a performance appraisal system. The study explores the relationship between the satisfaction gained from performance appraisal system and perceived system knowledge, organizational justice and job satisfaction. It also inspects whether the satisfaction gained from performance appraisal system varies depending on gender and education variables. SPSS program was utilized in the determination of these relationships. At the end of the study it was concluded that there is a positive relationship between the satisfaction of the employees from performance appraisal and perceived system knowledge, organizational justice and job satisfaction. It was also concluded that the satisfaction gained from performance appraisal system does not show any differences with respect to gender variable but education level variable affects the outcome.