1945 sonrası Japon fotoğrafını oluşturan etkenler
The factors affecting post-1945 Japanese photography
  1. Tez No: 372419
  2. Yazar: PINAR BOZTEPE MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK TUMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Japon Sanatı, Fotoğraf Tarihi, Fotoğraf, Japon Fotoğrafı, Japanese Art, History Of Photography, Photography, Japanese Photography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Sanatsal gelenekleri uzun bir tarihe sahip olan Japonya, güzellik ve özgünlüğün farklı formlarını, kökenleri oldukça sağlam bir yapıda sunmuş ve bunu her periyodta devam ettirmiştir. Geleneğe bağlılığı ve korumacı yapısıyla bilinen Japon Kültürü, mekanik ve modern bir anlatım biçimi olan Fotoğraf Sanatını, icadından kısa bir süre sonra tanışmasının ardından her dönemde, sanatsal ifadelerinin bir parçası halinde fotoğrafı kullanmıştır. Dönem olarak 1945 sonrası Japon Fotoğrafının üzerinde durma sebebimiz, fotoğrafın modern anlatısına vizyon vermesidir. Dolayısıyla teknik ve estetik bir bütünlük söz konusudur. 1945 Sonrası Japon Fotoğrafını Oluşturan Etkenler yaklaşımını anlayabilmek için Japon görselliğinin ve düşüncesinin öncesine bakmak faydalı olacaktır. Tezimizin birinci bölümünde bu tarihsel vizyon, Japon Kültüründe fotoğraf sanatının gelişimi, süreç içindeki dönüşümü ve günümüzdeki yeri, sistemli bir araştırmaya dayalı olarak sunulmuştur. Japon kültürü, siyasal ve toplumsal yapısı, sanatsal üretim biçimleri ve modernleşme sürecinde gerçekleşen atılımlarla oluşan fotoğraf endüstrisine değinilmiş ve teknolojik gelişim ile fotografik ifade arasındaki ilişki belirlenmiştir. Japon kültürüne ve inanışlarına yönelik anahtar ögeler oluşturulmuş ve bu disiplinlerin fotoğraf sanatına yansımalarına değinilmiştir. Batıdan alınan bir teknolojinin Japonya'daki örnekleri karşılaştırmalı olarak aktarılmış ve Japonizm akımının batıya etkisinden bahsedilmiştir. Japon Sanatının Savaş sonrası travmatik yapısı üzerinde genel bir betimleme yapılmış ve bu süreçte çoğunlukla batıyla eş zamanlı olarak oluşan fotografik anlatım biçimleri ve nedenleri üzerinde durulmuştur. Postmodern dönemde oluşan tavrın ülke üzerindeki etkileri ve Japon geleneklerinin bu ifadelere yansımaları günümüz izlenimleriyle de aktarılmış ve tarihsel açıdan öncü isimler belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda yüzyıllarca geleneksel sanatı benimsemiş bir toplumun batıyla, arkasından fotoğraf sanatıyla olan bağlantılarını belirleyerek, bu ifade biçiminin bir toplumun dönüşüm sürecine nasıl bir tanıklığı olduğuna dair sonuçlara yer verilmiştir. Sanatta yüzyıllar boyu geleneksel anlatım biçimlerine yer veren bir kültürün, günümüz koşullarında teknolojiyle iç içe sürdürdüğü konumunun fotoğrafa etkilerini belirten saptamalar ortaya çıkarılmıştır. Türkçe
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Japan which has a long history of artistic tradition had presented and maintained the excellence and authenticity of different forms related their origins with a reliable structure in its each historical period. Japanese culture, known as to be sticked with the tradition and protectionist structure, has used photography art which has a mechanical and modern expression form. Shortly after introduced with the photography after its invention, Japan has managed photography as a part of its artistic statement in every period. The reason for emphasising Japanese photography after 1945 in consequence of give visions to photography's modern narration. Correspondingly technical and aesthetical unity is a point according to this issue. For underdstanding the approach to the factors of japanese photography Post- 1945, checking out the early japanese visuality and its reflections would be benefical. This historical vision, developing photography art in japanese culture, transforming in its process and its place in present were presented in my fist part of the thesis in order to a systematic research. Japanese culture, political and social structure, artistic production forms and developing photography industry via reforms by modernization period were mentioned and the relation between technological development and photographic expression was determined. The key points of japanese culture and beliefs were generated and the reflections of these disciplines to the photography art were dealt with. Technology that has taken from the western world and its Japanese samples were were presented in comparison and effects of japanism to the western world was mentioned. Traumatic structure of japanese art after war was depicted and in this process, photographic expression forms that was composed mostly simultaneously with western world and its reasons were stressed. The effects of the attitude that formed in the postmodern period, the reflections of japanese traditions to these expressions were discussed with present impression and pioneers in order to historical angle were determined. As a result of the researchs, it has been concluded that, connections to the western world and photography art of a society which has embraced with its tradition for hundreds of years were assessed. And how this expression form was witnessed to a transforming society as a consequnce. A culture which gives a traditional expression on art for hundreds of years and its reveal in between present technologic positions were detected as an effecting role on photography. İngilizce