Tarzı ve hedef kitlesiyle ikea baskılı tekstiller
Ikea printed textiles with its style and target group
  1. Tez No: 372420
  2. Yazar: FATMA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FÜSUN ÖZPULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ikea, İsveç tarzı, Dekorasyon, Ev tekstili, Ikea, Swedish style, Decoration, Home textiles
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
1943 yılında, İsveçli bir girişimci olan Ingvar Kamprat tarafından kurulan Ikea, tasarıma dayalı kullanışlı ve kaliteli mobilya ve ev aksesuarlarını müşterilerine sunmaktadır. Uluslararası bir mağaza olan ikea'nın 40 ülkede 333 mağazası bulunmaktadır. Dünya genelinde franchise sistemi ile mağazalar açan, Türkiye' de toplam 5 mağazası ve internet üzerinden alışveriş sistemi bulunan Ikea tüm hızıyla büyümeye devam etmektedir. Çoğunluk için daha iyi günlük yaşam vizyonuyla hareket eden, hedef kitlesini daha çok evli ve çocuklu aileler olarak belirleyen ikea, evinizin herşeyi İkea, sloganıyla da müşterilerin beğenisini kazanmıştır. Ikea'nın ürün yelpazesi çok geniştir. Bunlar ev, ofis, restoran ürünleri ve marka gıdalardan oluşmaktadır. Oturma grubu, koltuk takımı, yatak ve yatak odası takımı, banyo grubu ve mobilyaları mutfak grubu ürünleri, çocuk odası mobilyaları, ve bütün sayılan grupların düzenleyicileri ve aksesuarlarından oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Bu ürün gruplarının temel malzemelerinin kimisi ahşap, kimisi metal kimi de tekstildir. Firmanın en önemli özelliği, ürünlerinin tasarım ürünü oluşudur. Tasarıma verilen değer onu tasarlayan tasarımcının tanıtımıyla, daha da vurgulanmaktadır. Ikea ev tekstilleri üzerine çalışmaktadır. Ev tekstillerinin ürün gamı içerisinde hem kumaş hem de ürüne dönüştürülmüş zenginlik görülmektedir. Bunlar, döşemelik ve perdelik gruplar, yatak tekstilleri, banyo tekstilleri, halılar, kilimler, yastıklar (kırlent) ve diğer küçük tekstil aksesuarlarıdır. Baskılı tekstillerdeki ürünler de farklı tasarımcılar tarafından tasarlanıp üretilmiştir. Ikea'nın Baskı Desenli Tekstilleri, nevresim takımları, kırlentler, ve banyo perdelerinin yanısıra ürüne dönüştürülmemiş metraj kumaşlardır. Tekstil ürünlerinde doğadan esinlenip tasarlanan desenler, geometrik şekillerle dengelidir. Özellikle farklı yaprak formları, stilize edilerek kumaşların üzerinde kendilerini göstermektedir. Desen karakteristikleri az renk kullanılarak çözümlenmiş geometrik ağırlıklı desenlerdir. Zemin üzerinde sade ve gözü yormayacak şekilde kurgulanmış yüzey tasarımlarında metraj desenler ağırlıklıdır. İskandinav tarzını oluşturan Sadelik, kullanışlılık ve kalite Ikea desenlerine de yansıtmaktadır. Desen tasarımcıları, genellikle kendi yaşadıkları ortamlardan, bulundukları şehirlerden ve onları etkileyen her şeyden esinlenip tasarımlar yaparlar. Bu araştırmada Ikea'nın desen karekteristiği dikkate alınarak ev tekstiline yönelik bir koleksiyon oluşturulmuştur. Türkçe
Özet (Çeviri)
Ikea, founded by a Swedish entrepreneur Inguar Komprad in 1943, provides design-based, functional and high- quality furniture and home accessories to its customers. As an international store, Ikea has 333 stores in 40 countries. Ikea, which opens stores using franchise system in worldwide, which totally has 5 stores and shopping system via internet in Turkey, continues to grow rapidly. Acting with a vision of a beter daily life for the majority, determining its audience mostly as married and families with children, Ikea also gets appreciation of the customers with its slogan of 'Everything for your home!' Ikea's product range is very wide.It consists of products for home, office, restaurants and branded food. It has a wide product range which consists of seating groups, sofa sets, beds and bedroom furniture, bath group and furniture, kitchen products, furniture for kids' rooms and regulators and accessories of all these listed groups. Basic materials of these products are wood, metal or textiles. The most important characteristic of the company is that its products are design-based. The value given to the designs is also highlighted with the introduction of the designer. Ikea works on home textiles. In the range of home textile products, a diversity converted to both fabrics and products is observed. These are the groups of upholstery and dropery, bed linens, bath linens, carpets, rugs, pillows (lace pillows) and other small textile accessories. The products in printed textiles are also designed and manufactured by different designers. Print patterned textiles of Ikea are also metered fabrics unconverted to a product as well as bed linens, lace pillows and bath curtains. In textile products, designed patterns inspired from nature, are balanced with geometric shapes. Particularly, different leaf forms,are stylized and indicated on the fabrics. Its pattern characteristics are mainly geometric patterns analyzed using few colors. On the backdrop, metered patterns are mainly used for the surface designed to be simple and easy on the eye. Simplicity, usability and quality used in Scandinavian style are also reflect the patterns of Ikea. Pattern designers, generally design getting inspiration from their own environments, cities and everything that affects them. In this study,a collection for household textiles is created taking into consideration of Ikea's pattern characteristics. İngilizce