Towards a solution to the lottery paradox and to the paradox of the preface
Piyango paradoksu ve önsöz paradoksu'nun çözümüne doğru
- Tez No: 37242
- Danışmanlar: PROF.DR. TEO GRÜNBERG
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Piyango Paradoksu, Önsöz Paradoksu, Epistemik Haklılandırma, Epistemik Gerekçe, Birlikte-Evetleme İlkesi, Salt Olasılıksal Haklılandırma (Kuralı), (Haklılandırma Yolu Olarak) Tümevarım, The Lottery Paradox, the Paradox of the Preface, Epistemic Justification, Epistemic Evidence, the Conjunction Principle, Purely Probabilistic Justification (Rule), Induction (as Justification)
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
öz PİYANGO PARADOKSU VE ÖNSÖZ PARADOKSUNUN ÇÖZÜMÜNE DO?RU KUTLUSOY, Zekiye Doktora Tezi, Felsefe Anabilim Dalı Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Teo GRÜNBERG, Prof. Dr. Ahmet İNAM Eylül, 1994, 157 sayfa. Bu tezde, son zamanlarda yapay us alanında da önem kazanmış olan, bilgi kuramının iki çağdaş paradoksu, Piyango Paradoksu ve Önsöz Paradoksu ele alınmıştır. Son otuz yılda, bu paradokslarla ortaya çıkan güçlükler, özellikle tutarsız bir önerme kümesinin bütün öğelerinin aynı zamanda haklılandırılabilmesi olgusu tartışılmakta ve bu paradokslara çeşitli çözümler önerilmektedir. Bu paradokslar epistemik (bilgi-kuramsal) haklılandırma paradoksları olduğu için, bu çalışmada, önce, temel epistemik haklılandırma kavramlarını içeren kavramsal çerçeve çizilmiştir. Paradoksların tanıtılmasından sonra ise, bir dizi çözüm önerisi sistematik ve kapsamlı bir biçimde incelenmiş, eleştirel bir gözle değerlendirilmiştir. Son olarak da, bu paradoksal süreçlerin yapısı adım adım analiz edilmiş, bu yolla da literatüre alternatif çözümler ileri sürülmüş ve savunulmuştur. Ayrıca, epistemik gerekçe ve haklılandırmaya ilişkin sezgilerimizi güçlendiren, bilgi kuramındaki dağarcığımızı genişleten bu paradoksların analitik bilgi kuramına etkisi /katkısı gösterilmiştir. Bu paradokslara yol açan nedenin, bu paradoksal bağlamlarda kullanılan gerekçe ile ilgili olduğu açıklanmış, onunla da, epistemik gerekçe kavramının önemi ve epistemik gerekçenin doğasına ilişkin yapılacak bir araştırmanın, epistemik haklılandırma kavramına ilişkin bir çalışmaya olan önceliği vıvurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOWARDS A SOLUTION TO THE LOTTERY PARADOX AND TO THE PARADOX OF THE PREFACE KUTLUSOY, Zekiye Ph. D. Thesis in Philosophy Supervisors: Prof. Dr. Teo GRÜNBERG, Prof. Dr. Ahmet ÎNAM September, 1994,157 pages. in this study two contemporary paradoxes of epistemology, the lottery paradox and the paradox of the preface, which also have significance in the area of artificial intelligence, are considered. During the last thirty years difficulties that arîse in these paradoxes, especially, the fact that ali members of an inconsistent set of beliefs are justified, have been discussed and various solutions to them have been offered. Here, since these paradoxes are paradoxes of epistemic justification, the related conceptual framework including the basic notions of epistemic justification, which have become very popular in recent epistemology, is presented first. After introducing the paradoxes, a number of solutions to them are surveyed in a systematic and comprehensive way and then critically evaluated. Lasüy, the structure of these paradoxical processes are analyzed in giving their analytical formulations, and in this way, alternative solutions to them are proposed and defended. it is shown that these paradoxes are influential in the reahn of analytical epistemology, by enlarging and strengthening our epistemological intuitions regarding epistemic evidence/justification. it is explained that the reason, which gives rise to these paradoxes, is related to the evidence used in these paradoxical cases. Thereby, the importance of the concept of epistemic evidence is emphasized, as is the priority of an inquiry into the nature of epistemic evidence to an inquiry into the ivözconcept of epistemic justification.