İttihat ve Terakki Cemiyeti üyelerinden İsmail Canbulad (1880-1926)
A member of the Committee of Union and Progress, İsmai̇l Canbulad (1880-1926)
  1. Tez No: 372427
  2. Yazar: NERMİN ZAHİDE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Canbulad, İttihat ve Terakki Cemiyeti, II. Meşrutiyet, Dâhiliye Nezareti, İzmir Suikastı, Mustafa Kemal Paşa, İsmail Canbulad, The Committee of Union and Progress, Second Constitutionalism, Ministry of Interior affairs, İzmir Assassination, Mustafa Kemal Pasha
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
İttihat ve Terakki Cemiyeti, İkinci Meşrutiyet'in ilanını sağladıktan sonra devlet idaresinde on yıl iktidarda kaldı. İktidarda olan Cemiyet üyelerinin hayatı, kişilikleri, ilişkileri ve siyasi anlayışları devlet yönetimi üzerine etkili oldu. Cemiyet'in üyelerinden İsmail Canbulad'ın da hayatı, eğitim anlayışı ve komitacılık faaliyetleri, o dönemde meydana gelen olayların gelişmesini dolaylı veya doğrudan etkiledi. Cemiyet'in sekiz numaralı üyesi olan İsmail Canbulad, Çerkes kökenli siyasetçiydi. Askeri okullarda okuduktan sonra yüzbaşı olarak Manastır ve Selanik'te çalıştı. Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'nin kurucu üyesi oldu. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nde aktif olarak çeşitli hizmetlerde bulunan İsmail Canbulad, II. Abdülhamid yönetimine karşı yürütülen hareketlere katıldı. Meşrutiyet'in ilanından sonra İsmail Canbulad, sırasıyla Adalar Kazası Kaymakamlığı, Emniyet Umumiye Müdürlüğü, İzmit ve İstanbul Mebusluğu, Vali Vekâleti, Şehremaneti, Dâhiliye Nezareti Müsteşarlığı ve Dâhiliye Nazırlığı görevlerinde bulundu. Balkan Savaşı'na gönüllü olarak katılan İsmail Canbulad, Kamil Paşa'nın sadrazamlığı sırasında kendisini tutuklamaya gelen Nizamettin adındaki inzibat çavuşunu vurdu. Daha sonra Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'ndaki tutumundan ve Ermenilerin zorunlu iskâna tabi tutulmalarından dolayı suçlanarak yargılandı ve Malta'ya sürgün edildi. Malta'da geçirdiği günlerde siyasetten uzaklaşmak istedi ise de bunda başarılı olamadı. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra Anadolu'ya döndü ve İstanbul Mebusu seçildi. Kısa bir süre sonra hükümet üyeleri ile aralarında fikir anlaşmazlıkları çıkınca Cumhuriyet Halk Fırkası'ndan istifa etti. Eski İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesi olan arkadaşları ile Meclis'te İkinci Grup adı altında muhalefet yaptı. Teceddüt Fırkası ve Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. İsmail Canbulad'ın adı İzmir Suikastı olayına karıştı. Suikasttan haberi olduğu halde bunu hükümete bildirmediği ve hükümeti değiştirme faaliyetlerinde yer aldığı iddiasıyla tutuklandı. Yargılama sırasında kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. On yıl kürek mahkûmiyeti ile cezalandırılınca karara itiraz etti. Kendini tekrar savundu fakat bu kez idam cezasına çarptırıldı. İsmail Canbulad'la birlikte İzmir'de mahkemelerinde Suikast davasında yargılanan ve suçlu bulunan on üç kişi idam edildi.
Özet (Çeviri)
The Committee of Union and Progress was in power for ten years after they declared the Second Constitutionalism. The lives, personalites, connections and political attitudes of the members of the Committee had some impact on how to govern the state. One of the members of the Committee, İsmail Canbulad, had a profound direct or indirect impact on the events with his life, his attidutes towards education and his secret activities. İsmail Canbulad, who was the eighth member of the Committee, was a politician of Circassian origin. He worked in Manastır and Selanik as a captain after he graduated from military schools. He was one of the charter members of the Ottoman Committee of Freedom and he worked actively for the Committee of Union and Progress and was among those who took part in some movements against Abdülhamid II. After the declaration of the Second Constitutionalism, he worked as the Governor of Adalar District, Chief Security Director, Deputy of İzmir and İstanbul, Vice Governor, Mayor, Consultant to Minister of Internal Affairs and Minister of Internal Affairs, respectively. One of the military volunteers of the Balkan War, İsmail Canbulad killed a police sergeant named Nizamettin, who came to arrest him when Kamil Pasha was the grand vizier. He was charged with and tried for the actions of the Ottoman Empire in the first World War and for the displacement of Armanians and he was sent to exile to Malta. Although he tried to be away from the politics, he couldn't do so. After he was granted his freedom, he came to Anatolia and was elected as deputy of İstanbul. He resigned from The Republican People's Party soon after he had some disagreements with the members of the government. He became one of the members of The Second Group in the parliament with his friends from The Committee of Union and Progress on the oppositon side. He was one of the charter members of Renewal Party and the Prograssive Republican Party. He was supposed to be involved in the İzmir Assassination and he was arrested with the accusation of not informing the goverment about the assassination though he knew about it and of being involved in the movements to change the goverment. During the trial, he refused to have done so and when he was sentenced to rowing for ten years, he objected to the verdict and he had another trial but this time he was sentenced to death. He was executed with thirteen other people who were charged with, by the court in İzmir, taking part in the Assassination by the court in İzmir.