Osmanlı'dan Cumhuriyet'e bir siyaset ve fikir adamı: Mehmed Seyyid Bey (1873-1925)
A politician and intellectual from the Ottoman Empire to the Republic: Mehmed Seyyid Bey (1873-1925)
- Tez No: 1008189
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Adliye Nezareti, Cumhuriyet Halk Fırkası, Darülfünun, Hilafet, Milletvekili, Seyyid Bey, Teceddüt Fırkası, İslam'da Hilafet, İslamcılık, İttihat ve Terakki, The Ministry Of Justice, Cumhuriyet Halk Fırkası, University, Deputy, Seyyid Bey, Teceddüt Fırkası, Caliphate in Islam, Islamism, Union and Progress Society
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Seyyid Bey 1873'te İzmir'de doğmuştur. Medrese tahsili alan Seyyid Bey daha sonra İstanbul'da Mekteb-i Hukuk'a girmiş ve 1904 yılında mezun olmuştur. 1906 yılında Darülfünun'da hocalığa başlamıştır. 1908 Meşrutiyeti ile siyasi alanda boy göstermiş ve İzmir'den mebus olmuştur. 1912 ve 1914 yıllarında da istikrarlı bir şekilde İzmir mebusluğunu sürdürmüştür. İttihad ve Terakki Cemiyeti'nin önde gelen isimlerinden olan Seyyid Bey 1910 senesinde Cemiyet'in başkan yardımcısı olmuştur. Cemiyet içerisinde yükselişi devam eden Seyyid Bey, 1911'de Cemiyet'in reisliğine yükselmiştir. 1916 yılında Ayan Meclisi üyeliğine atanmıştır. Seyyid Bey, 1918 yılında Harb-i Umumi'nin sonucunda İttihad ve Terakki Cemiyeti'nin ardılı olan Teceddüd Fırkası'nın kurucu üyelerinden birisidir. Siyaset hayatı bu aşamadan itibaren düşüşe geçen Seyyid Bey 16 Mart İşgali sonrası Damad Ferid Paşa'nın telkinleri doğrultusunda İngilizler'in tehlikeli bulduğu isimlerden biri olarak Malta sürgünleri arasında yer almış ve 1921 Kasım'ında İstanbul'a dönüşüne kadar sürgün hayatı yaşamıştır. İstanbul'a döndükten sonra Milli Mücadele'nin tutkulu bir destekleyicisi olarak Darülfünun hocalığını sürdürmüştür. Cumhuriyet'in ilanından önceki süreçte Mustafa Kemal Paşa'nın hukuki danışmanlığını yapmıştır. 1923 yılında Adliye Vekaleti tarafından Mecelle'yi düzenlemek amacıyla kurulan komisyonun başkanlığına getirilmiştir. 1923 yılında açılan 2. Meclis'te İzmir mebusu olmuştur. Aynı yıl Heyet-i Vekile seçiminde Adliye Vekili olmuştur. 5 Mart 1924'e kadar zikrettiğimiz Vekillik görevini sürdürmüştür. Aynı yıl aralık ayına gelindiğinde mebusluktan ayrılarak sadece Darülfünun görevini sürdürmek zorunda kalmıştır. Müteakip süreçte İlahiyat Fakültesi Reisliği'ne atanmıştır. 8 Mart 1925'teki vefatına değin bu fakültede ders vermiştir. Çalışmada Seyyid Bey'in bütün hayatı (1873-1925) tarih metodolojisi kullanılarak ele alınmıştır. İlk bölüm (1873-1900) Seyyid Bey'in doğumuna giden süreçte Osmanlı Devleti konjonktürünü ve Seyyid Bey'in Darülfünun eğitimine değin hayatını içermektedir. İkinci bölümde (1900-1908) Seyyid Bey'in Darülfünun talebeliğinden itibaren İttihadçı kimliğe kavuşmasına dair dönemi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde (1908-1920) Seyyid Bey'in Darülfünun müderrisliği ve Osmanlı Meclisleri dönemi incelenmiştir. Dördüncü bölümde (1920-1921) Seyyid Bey'in Malta sürgünü ve Milli Mücadele serencamı analiz edilmiştir. Beşinci bölümde (1921-1925) Seyyid Bey'in hayatını kaybetmesine değin yaşadıkları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Seyyid Bey was born in Izmir in 1873. After receiving a religious education, he entered the School of Law in Istanbul and graduated in 1904. He began teaching at Darülfünun in 1906. He entered the political arena with the Constitutional Revolution of 1908 and became a member of parliament representing Izmir. He also consistently served as a member of parliament for Izmir in 1912 and 1914. A prominent figure in the Committee of Union and Progress, Seyyid Bey became the vice-president of the Committee in 1910. Continuing his rise within the Committee, Seyyid Bey was promoted to the head of the Society in 1911. In 1916, he was appointed to the Senate. Seyyid Bey was one of the founding members of the Renewal Party (Teceddüd Fırkası), the successor to the Committee of Union and Progress, which emerged in 1918 following the First World War. From this point on, his political career declined. After the March 16th occupation, at the suggestion of Damad Ferid Pasha, he was among those exiled to Malta as one of the figures considered dangerous by the British, and lived in exile until his return to Istanbul in November 1921. After returning to Istanbul, he continued his professorship at Darülfünun as a passionate supporter of the National Struggle. He served as Kemal Pasha's legal advisor before the Republic. In 1923, he was appointed chairman of the commission established by the Ministry of Justice to revise the Mecelle (Ottoman civil code). In the same year, he became a member of parliament for Izmir and the Minister of Justice. He continued in the aforementioned ministerial role until March 5, 1924. He was subsequently appointed Dean of the Faculty of Theology. He taught at this faculty until his death on March 8, 1925. In this study, Seyyid Bey's entire life (1873-1925) is examined using historical methodology. The first section (1873-1900) covers the context of the Ottoman Empire leading up to Seyyid Bey's birth and his life up to his education at Darülfünun. The second section (1900-1908) deals with the period from Seyyid Bey's time as a Darülfünun student to his development as a member of the Committee of Union and Progress. The third section (1908-1920) examines Seyyid Bey's tenure as a professor at Darülfünun and his time in the Ottoman Parliaments. The fourth section (1920-1921) analyzed Seyyid Bey's exile to Malta and his experiences during the National Struggle. The fifth section (1921-1925) recounted his life up until his death.