VUK hükümlerine göre oluşturulan mali tabloların TFRS hükümlerine uyarlanması ve analizi
Tax procedure pursuant to the provi̇si̇ons of the ifrs fi̇nanci̇al statements adaptation to the terms and anlysis
  1. Tez No: 372426
  2. Yazar: SEDA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ticaret Kanunu, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Türkiye Muhasebe Standartları, Bağımsız Denetim, Finansal Tablolar, Turkish Trade Code, Turkish Financial Reporting Standards, Turkish Accounting Standards, Independentauditing, Financial Statements
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Küreselleşen dünyamızda ekonomik anlamda ülkeler arasındaki sınırlar bir nevi ortadan kalkmış gibi algılanmasıyla birlikte ülkelerin ekonomik ve siyasi olarak ilişkileri eskisine nispeten daha sıkı bir hal almıştır. Söz konusu olan bu sıkı halin temel sebebi ticaret hayat olduğundan dolayı, ülkeler birbi rleriyle daha anlaşmalı ve uzlaşmalı bir politika izlemek durumunda kalmışlardır. Bu ülkeler her ne kadar farklı dilleri konuşuyor olsalar dahi ticaret ve ekonomi konusuna gelindiğinde aralarında siyasi olarak bir problem çıkmaması açısından ticari ve eko nomik hayatta ortak bir dil kullanmak zorunda kalmışlardır. Bu zorunluluğun sebeplerinden bir diğeri ise ortak payda içerinde düzenlenmiş uluslararası standartların da etkisiyle oluşturulan mali tabloların sayesinde birbirleri hakkında daha düzgün ve tutar lı kararlar alabilmektir. Bu çalışmada, Vergi Usul Kanunu hükümlerinden, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarından çevrilerek uyarlanmış olan Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına geçiş esnasında ülkemizde kullanılan mali tablolar üzerinde nasıl farklılıklar oluşacağının araştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our globalizing world economic boundaries between countries perceived as a kind of disappeared along with the country's economic and political relations have become more stringent with respect to the former. The state said the main reason for this strict because it is the commercial life of the country and negotiated a compromise with each other than they were forced to follow a policy. Although these countries, even if they speak different languages when it comes to trade and economic issues, including not a problem in terms of political, commercial and economic life were force d to use a common language. Another of the reasons for this must include the common denominator of international standards arranged in the financial statements due to the effect created by the more uniform and consistent decisions about each other to be ab le to get. In this study, from the provisions of the Tax Procedural Law, International Financial Reporting Standards, which are adapted converted from Turkey during the transition to Financial Reporting Standards on the financial statements used in our cou ntry aimed to investigate how differences would occur.