Türkiye ile BRICSs ekonomilerinin makroekonomik performans karşılaştırması: Betimsel bir analiz (1975-2012)
Comparising macroeconomic performance of Turkey and BRICS economies: A descriptive analysis (1975-2012)
  1. Tez No: 372434
  2. Yazar: SELVİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: BRICS, Makroekonomi, Türkiye Ekonomisi, BRICS, Macroeconomics, Turkish Economy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son yıllarda ekonomik gelişmeleriyle dikkat çeken ülkelerden bazıları Brezilya- Rusya- Hindistan- Çin ve Güney Afrika'dır. Bu ülkeler bir çok gelişmiş ülke ekonomilerinin sergilediği performansın üstüne çıkmayı başararak farklı bir isimle anılmaya başlamışlardır: BRICS. Bu ülkelerin bir grup olarak adlandırılmaları, genç ve artan bir nüfusa sahip olmaları, gelişmiş altyapıya sahip olmaları, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını çekebilmeleri, ucuz emek ve buna bağlı olarak düşük üretim maliyeti nedeniyle yüksek büyüme fırsatı yaratabilmeleri, ihracatlarını, döviz rezervlerini ve milli gelirlerini hızlı bir şekilde arttırmaları, yaşanan ekonomik krizlerden daha az etkilenen ülkeler olmaları vs. gibi nedenlere dayandırılabilir. Ekonomik ve sosyal göstergeler olarak dünya ekonomisinde önemli bir paya sahip olan bu ülkelerin sergilemiş olduğu makro ekonomik performansları araştırmaya değer görülmektedir. Bu çalışmada adı geçen BRICS ülkelerinin makroekonomik göstergeleri Türkiye Ekonomisinin de içinde bulunduğu T-BRICS grubu içerisinde betimleyici olarak karşılaştırılmaktadır. Çalışma sonunda, Türkiye'nin bir çok göstergede diğer ülkelerden kötü performans sergilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Some of the countries that draws attention with their economic developments in recent years are Brazil-Russia-India-China and South Africa. These countries began to be referred with a different name : BRICS by managing to climb onto the performance of the developed economies. The reasons of referring these countries as a group can be attributed to have a young and growing population, developed infrastructure, to attract foreign direct investment, to be able to create high-growth opportunities thanks to cheap labor in parallel with low production costs, increasing their exports, foreign exchange reserves and national income quickly, being the countries that less affected from the economic crisis. Economic and social indicators which have a significant share in the world economy had shown macro-economic performance of these countries is worth researching. In this study, the BRICS countries' macroeconomic indicators T-BRICS group which include economy of Turkey are compared descriptively. At the end of the study, it is seen that Turkey's performance in many indicators such as inflation rate, unemployment rate, current account deficit ,energy imports are poor compare to other countries