II. Abdülhamit Han döneminde Ermeni meselesi üzerinde Osmanlı-İngiliz siyasi mücadelesi
Ottoman-British political struggle over Armenian issue during the reign of Abdülhami̇t Hhan II
  1. Tez No: 372433
  2. Yazar: VEHBİYE EVİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamit Han, Ermeni Sorunu, Osmanlı, İngiltere, Abdulhamit Khan II, Armenian Issue, Ottoman, England
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ermeniler asırlarca hem Selçuklu hem de Osmanlı dönemlerinde Türklerin hâkimiyetleri altında huzur içerisinde yaşadılar. Bu yüzden Türklerle Ermeniler arasında kuvvetli bir dostluk bağı oluşmuştu. Osmanlı Devleti de bu yüzden Ermeni milletini“Millet-i Sadıka”olarak adlandırdı. Ancak, daha sonra Avrupalı emperyalist devletlerin vaatlerine ve kışkırtmalarına inanan Ermeniler kendilerini koruyan Osmanlı devletine karşı isyan etmeye başladılar. Özellikle, II. Abdülhamit devrinde bu isyanlar artmış ve bu dönemde İngiltere'nin de büyük etkisiyle Ermeni meselesi uluslararası bir sorun haline dönüştü. Sultan Abdülhamit, İngiltere'nin Osmanlı topraklarında Ermenileri kullanarak kendi çıkarları doğrultusunda Osmanlı devletinin parçalanması için gösterdiği yıkıcı faaliyetlerin farkına vararak buna engel olmaya çalışması sebebiyle Ermeni meselesi üzerinde Osmanlı ve İngiliz çıkar çatışması meydana geldi.
Özet (Çeviri)
Armenians for centuries under the rule of the Seljuk and Ottoman state had lived in peace. Therefore between Turks and Armenianshad formed a strong bond of friendship. So in the Ottoman Empire to Armenian natıon was called“loyal nation”. However, later the Armenians who believed the promises of European imperialist states, began to revolt against the Ottoman Empire under their instigations and provacations. In particular, during the reign of Sultan Abdülhamit II, England gained importance in supporting for an Armenian state and Armenian issue became an international problem. Sultan Abdülhamit noticed the British activities for instigating Armenian revolt against the Ottoman state. Its main aim was to destroy the Ottoman Empire and for this reason England tried to use the Armenians towards this end. As Abdülhamit became aware of the British desrtructive activities he tried to take measures to stop Britain. So, the Armenian issue caused Ottoman-British fight.