Bölgesel ticaret anlaşmalarının 2008 küresel ekonomik kriz sonrası Türkiye'nin dış ticaret açığına etkisi ve Gümrük Birliği anlaşması örneği
Effects of regional trade agreements of Turkey's external trade deficit after the global economic crisis in 2008 and Customs Union Agreements sample
  1. Tez No: 372440
  2. Yazar: VAHDET ALTUNDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KARTAL SOMUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Ticaret Anlaşmaları, Serbest Ticaret Anlaşmaları, Küresel Kriz, Gümrük Birliği Anlaşması, Dış Ticaret Açığı, Türkiye, Regional Trade Agreements, Free Trade Agreements, Global Crisis, Customs Union Agreement, Foreign Trade Deficit, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bölgesel Ticaret Anlaşmaları (BTA) dünya üzerindeki ticaretin gelişmesinde ve yapılan anlaşmalar doğrultusunda ülkeler arası ticaretin yeniden şekillenmesinde oldukça etkili olmaktadır. Özellikle 1950'li yıllardan sonra sayıları her geçen gün artan BTA'lar dünya üzerinde geçekleştirilen mal ve hizmet ticaretinin ülkelerin avantajlarına olacak şekilde düzenlenmesinde bir araç olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda ise Bölgesel Ticaret Anlaşmalarının 2008 Küresel Kriz Sonrası Türkiye'nin Dış Ticaret Açığına Etkisi ve Gümrük Birliği Anlaşması Örneği incelenmiştir. Türkiye'nin dış ticaretinde en büyük sorun olarak karşımıza çıkan dış ticaret açığının, özellikle küresel kriz döneminde BTA'dan nasıl etkilendiği ve Türkiye ekonomisine nasıl yansıdığı ise çalışmamızın ilgili bölümlerinde makro ekonomik verilerden faydalanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Regional Trade Agreements (RTA) are being quite effective in development of the trade on earth and reshaping of the trades between the countries in the direction of the agreements which were done. RTA's, numbers of which are increasing day by day especially after the 1950's are being used as a tool to organize the goods and service trade on earth in the advantage of the countries.In our study, Effects of Regional Trade Agreements of Turkey's External Trade Deficit After the Global Economic Crisis in 2008 and Customs Union Agreements Sample were examined. Foreign trade deficit faced as the biggest problem in Turkey's external trade, how it was affected by RTA especially in the period of global crisis and how it had reactions on Turkish economy were examined in the related parts of our study by benefiting from macro economic data.