Akhisar ilçesi yeradları
Toponymy of akhisar town
- Tez No: 372439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İMDAT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akhisar, adbilim, yeradları, toponimi araştırması, Akhisar, onomasiology, toponymy, toponymy research
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
“Akhisar İlçesi Yeradları”adlı bu tez, 1/25000 ölçekli Akhisar haritasında geçen 2088 yeradı üzerine yapılmış bir toponimi çalışmasıdır. Tezin Giriş bölümü Akhisar'ın tarihi ve coğrafyası ile ilgili genel bilgileri içermektedir. Tezin Birinci Bölümünde yeradları Oykonimler, Oronimler, Horonimler, Dromonimler, Agronimler ve Hidronimler olmak üzere türlerine göre sınıflandırılmıştır. İkinci Bölümde tezde geçen yeradları, adların anlamları ve kaynakları açısından leksik-semantik incelemeye tâbi tutulmuştur. Tezin Üçüncü Bölümünde tezde geçen yeradları basit, türemiş ve birleşik yeradları başlıkları altında dilbilgisel olarak incelenmiştir. Sonuç kısmında elde edilen bilgilerden yola çıkılarak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis,“ Toponymy of Akhisar Town”, is a toponomy study on 2088 names in 1/25000 scale map of Akhisar town. The introduction part of the thesis includes general information about Akhisar's history and geography. Name of locations were classified as Oykonims, Oronims, Horonims, Dromonims, Agronims and Hidronims according to their types in the first part of the thesis. In the second part the name of locations were analyzed lexically and semantically in terms of meanings and sources. In the third part the names were analyzed grammatically within the titles of basic, derived and combined names. In the conclusion part a general evaluation were made in the light of the information attained.